{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahvaljujući Argusu II slijepi mogu vidjeti boje i brže čitati

23.11.2012. u 16:10
38
2
Zahvaljujući Argusu II slijepi mogu vidjeti boje i brže čitati
38
Zahvaljujući Argusu II slijepi mogu vidjeti boje i brže čitati
Naučnici su uspjeli Brailleovo pismo poslati direktno na mrežnjaču slijepih ljudi. Zahvaljujući novoj tehnologiji, slijepi ljudi su mogli precizno i brzo čitati riječi od četiri slova.
Uređaj, nazvan Argus II, je implantiran u 50 pacijenata. Zahvaljujući ovom uređaju, mnogi pacijenti sada mogu vidjeti boje, pokrete i objekte. Uređaj koristi malu kameru spojenu na naočale, prenosi procesor koji prevodi signale sa kamere u elektične simulacije i mikročip sa elektrodama koje su implantirane direktno u mrežnjaču.

"Tokom kliničkog testiranja na jednom pacijentu smo iz upotrebe izbacili kameru i direktno smo stimulirali mrežnjaču. Umjesto da osjeti Brailleovo pismo pod prstima, pacijent je mogao vidjeti obrazac koji smo projicirali, a onda je čitao i slova sa preciznošću od 89 posto", rekao je Thomas Lauritzen, jedan od istraživača.

Ovaj vizuelni implant koristi mrežu od 60 elektroda spojenih na mrežnjaču kako bi obrasce stimulirao direktno u nervne ćelije.

Uređaj je primarno osmišljen za osobe koje boluju od nasljedne bolesti retinitis pigmentose. Argus II im je vratio sposobnost čitanja velikih slova i kratkih riječi kada se koristi zajedno sa kamerom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: