Detektuje infracrveno svjetlo
33

Naučnici kreirali implantat za šesto čulo

Klix.ba
Američki naučnici su dizajnirali i razvili moždani implantat koji bi ljudima mogao omogućiti da detektuju infracrvenu svjetlost.

Iako je infracrvena svjetlost nevidljiva, laboratorijski pacovi su je mogli detektovati pomoću elektroda ugrađenih u dio mozga koji reguliše čulo dodira. Slični uređaji su se ranije koristili za neku vrstu kompenzacije kod osoba sa oštećenim čulima. Međutim, ovo je prvi put da se tehnologija koristi za stvaranje potpuno novog čula.

Pacovima je na glavu postavljen detektor za infracrveno svjetlo, koji je bio povezan sa elektrodama u mozgu. Kada je u njihovom kavezu uključen jedan od tri izvora infracrvenog svjetla pacovi su se trljali po njušci, što je bila indikacija da pokušavaju dotaći nevidljivo svjetlo. Nakon mjesec dana treniranja, pacovi su sa sto postotnom preciznošću mogli odrediti koji izvor infracrvenog svjetla je bio uključen. Nakon toga su testiranja sa istim uspjehom ponovljena sa majmunima, prenosi The Telegraph.

Kako kažu naučnici, važnost ovog otkrića leži u činjenici da dijelovi mozga koji su dizajnirani za procesuiranje jedne vrste čula i nadražaja mogu shvatiti i tumačiti i druge vrste čulnih informacija. To žnači da bi neko ko je slijep zbog nastale štete u vizuelnom korteksu mogao ponovo vidjeti uz pomoć implantata u nekom drugom dijelu mozga.

"Mi smo demonstrirali da možemo kreirati novo čulo kod pacova, koje im omogućava da registruju i 'dodirnu' infracrvenu svjetlost koju sisari ne mogu vidjeti. Njihovi nervi su istovremeno registrovali i infracrveno svjetlo i osjećaj dodira", rekao je dr. Miguel Nicolelis sa Univerziteta Duke u Sjevernoj Karolini.