{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagrebačka Zvjezdarnica: Tajne svemira kao na dlanu

A
1.11.2015. u 08:38
1
31
Zagrebačka Zvjezdarnica: Tajne svemira kao na dlanu
1
Zagrebačka zvjezdarnica na Gornjem gradu nudi posjetiteljima mogućnost dubokog uvida u tajne bliskog ili dalekog svemira. Teleskopom koji povećava više od 50 puta moguće je vidjeti Mjesečeve kratere, Saturn, Mliječni put ili susjedne galaksije.
Zagrebačka zvjezdarnica od 1903. godine smještena je na vrhu Popovog tornja koji je sagrađen u 13. stoljeću radi obrane Zagreba od Mongola. Novi, kompjutorski navođen teleskop nabavljen je prije osam godina. U njegovom kompjutoru postoje upisane vremenske i prostorne koordinate svih važnijih nebeskih tijela i pojava prema kojima se teleskop nakon programiranja okreće.

Zvjezdano nebo u pokretuZbog brzog kretanja Zemlje svemirskim prostranstvom, teleskop se neprestano neprimjetno pomiče kako mu iz žarišta leće ne bi nestali udaljeni svemirski objekti koji neprestano lete noćnim nebom iznad nas. Veliku kupolu sa prorezom potrebno je ipak ručno, mehanizmom sa zupčanicima, zaokrenuti u željenom smjeru.

Profesor geologije Zvonimir Drvar od utorka do petka, od 20 do 22 sata, posjetiteljima pokazuje svemirske objekte.

"Posjetitelje najviše oduševljava Saturn, kojega svi najviše vole gledati zbog njegovih prstenova, ali i Mjesec“, kaže profesor Drvar.

Svjetlosno zagađenjeOsim oblaka, kroz koje se teleskopom ne vidi nebo, veliku zapreku za promatranje objekata na nebu stvara svjetlosno zagađenje koje navečer, posebno u velikim gradovima, stvara ulična rasvjeta.

Iz centra Zagreba zvijezde se vide teže nego sa vrha obližnje Medvednice, kaže Drvar, ali dodaje kako se u Pekingu, na primjer, od jakog svjetlosnog zagađenja i smoga ne vidi gotovo niti jedna zvijezda.

"Zbog toga je opservatorije i zvjezdarnice dobro graditi na područjima koja se nalaze visoko na planinama, daleko od gradova gdje ima dosta vedrih noći, dakle u pustinjama“, kaže voditelj teleskopa Zagrebačke zvjezdarnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: