|

Laguna na nebu: Nove fotografije u "sehari" bh. astronomije

Laguna na nebu: Nove fotografije u "sehari" bh. astronomije
57
Piše: I. P.
18.8.2015. u 19:00
4
komentara
57

dijeljenja
Članovi Astronomskog udruženja Orion prošle su sedmice opet bili vrijedni zabilježivši neke od najljepših prizora na noćnom nebu.


Alan Ćatović i Džan Jašarević fotografisali su nekoliko veoma udaljenih nebeskih tijela, a ovom prilikom izdvajamo četiri najljepša prizora koje su "uhvatilI" bh. ljubitelji astronomije.

Riječ je o redovnom okupljanju ljubitelja posmatranja neba koji rezultira fascinantim fotografijama. One nastaju uz pomoć sofisticirane opreme koja se postavlja u Miševićima kod Sarajeva.

Galaksija Vatromet (NGC 6946)Galaksija Vatromet je prečkasta spiralna galaksija srednje veličine koja je udaljena blizu 20 miliona svjetlosnih godina od nas. Karakterizira je intenzivno formiranje zvijezda, posebno u spiralnim krakovima.

Nalazi se na granici između sazviježđa Kefej i Labud, a udaljava se od nas brzinom od 40 kilometara u sekundi.

Veliki Herkulov Skup (M13)Veliki Herkulov Skup je kuglasti skup otkriven 1714. godine. Skup je otkrio Edmond Halley, a Charles Messier ga je uvrstio u katalog 1. juna 1764. godine.
Godine 1974. radioteleskop u Arecibu je poslao poruku potencijalnim stanovnicima neke planete u tom zvjezdanom skupu.

Desno (dole) na slici nalazi se spiralna galaksija NGC 6207, udaljena oko 39 miliona svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazviježđu Herkul.

Emisijska maglica Trifid (M20)Messier 20 (M20 ili NGC 6514), također Trifid, je emisijska i reflektivna maglica u sazviježđu Strijelac. Glavni izvor svjetla za maglicu su tri zvijezde u njenom središtu. Zvijezde su mlade i vruće, te nekoliko hiljada puta sjajnije od Sunca.

Messier 20 je teško uočiti malim dvogledom. Kroz manji teleskop ju je moguće vidjeti u tamnim noćima kao slabašan sjaj oko zvijezda.

Maglica Laguna (M8)Maglica Laguna (Messier 8 ili NGC 6523) je emisijska maglica koju je prvi put zabilježio Guillaume le Gentil 1746. godine. Udaljena je od nas 5.200 svjetlosnih godina. Stvarne dimenzije maglice su 140 x 60 svjetlosnih godina što je čini golemim objektom.

Jedan dio maglice nazvan je Pješčani sat. To je najsjajniji dio maglice, oko zvijezde 9 Sagittarii. Ovaj dio maglice je mjesto gdje se odvija formiranje zvijezda, a njen sjaj je uzrokovan mladim i vrućim zvijezdama.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...