Nauka
57

Laguna na nebu: Nove fotografije u "sehari" bh. astronomije

Piše: I. P.
Članovi Astronomskog udruženja Orion prošle su sedmice opet bili vrijedni zabilježivši neke od najljepših prizora na noćnom nebu.

Alan Ćatović i Džan Jašarević fotografisali su nekoliko veoma udaljenih nebeskih tijela, a ovom prilikom izdvajamo četiri najljepša prizora koje su "uhvatilI" bh. ljubitelji astronomije.

Riječ je o redovnom okupljanju ljubitelja posmatranja neba koji rezultira fascinantim fotografijama. One nastaju uz pomoć sofisticirane opreme koja se postavlja u Miševićima kod Sarajeva.

Galaksija Vatromet (NGC 6946)

Galaksija Vatromet je prečkasta spiralna galaksija srednje veličine koja je udaljena blizu 20 miliona svjetlosnih godina od nas. Karakterizira je intenzivno formiranje zvijezda, posebno u spiralnim krakovima.

Nalazi se na granici između sazviježđa Kefej i Labud, a udaljava se od nas brzinom od 40 kilometara u sekundi.

Veliki Herkulov Skup (M13)

Veliki Herkulov Skup je kuglasti skup otkriven 1714. godine. Skup je otkrio Edmond Halley, a Charles Messier ga je uvrstio u katalog 1. juna 1764. godine. Godine 1974. radioteleskop u Arecibu je poslao poruku potencijalnim stanovnicima neke planete u tom zvjezdanom skupu.

Desno (dole) na slici nalazi se spiralna galaksija NGC 6207, udaljena oko 39 miliona svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazviježđu Herkul.

Emisijska maglica Trifid (M20)

Messier 20 (M20 ili NGC 6514), također Trifid, je emisijska i reflektivna maglica u sazviježđu Strijelac. Glavni izvor svjetla za maglicu su tri zvijezde u njenom središtu. Zvijezde su mlade i vruće, te nekoliko hiljada puta sjajnije od Sunca.

Messier 20 je teško uočiti malim dvogledom. Kroz manji teleskop ju je moguće vidjeti u tamnim noćima kao slabašan sjaj oko zvijezda.

Maglica Laguna (M8)

Maglica Laguna (Messier 8 ili NGC 6523) je emisijska maglica koju je prvi put zabilježio Guillaume le Gentil 1746. godine. Udaljena je od nas 5.200 svjetlosnih godina. Stvarne dimenzije maglice su 140 x 60 svjetlosnih godina što je čini golemim objektom.

Jedan dio maglice nazvan je Pješčani sat. To je najsjajniji dio maglice, oko zvijezde 9 Sagittarii. Ovaj dio maglice je mjesto gdje se odvija formiranje zvijezda, a njen sjaj je uzrokovan mladim i vrućim zvijezdama.