{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaboravljanje bi vam moglo pomoći da bolje pamtite

S
24.10.2011. u 21:52
0
14
Zaboravljanje bi vam moglo pomoći da bolje pamtite
0
Zaboravljanje bi vam moglo pomoći da bolje pamtite
Da vam zaboravljanje pomaže da bolje pamtite najnoviji je zaključak novog istraživanja na Univerzitetu u Chicagu. Oni navode da mi nismo u stanju naučiti nešto novo ukoliko ne zaboravimo neke informacije.
"Pamćenje je teško. Uspomene, kao i ono što smo do sada naučili mogu prevladati u našem životu i mi nećemo biti u stanju pamtiti nove stvari", rekao je šef istraživačkog tima Ben Storm.

U istraživanju su Storm i njegove kolege ispitanicima dali listu riječi koje su sve bile povezane. Naprimjer da li su im listu ptica i oni su morali zapamtiti pola ptica sa popisa. Ovo ih je navodno natjeralo da zaborave drugu polovinu ptica sa liste. U ovom slučaju je bilo dobro što su zaboravili drugu polovinu ptica sa popisa.

Također, ljudi koji su bili u stanju zaboraviti nevažne informacije, bolje su rješavali probleme i pamtili su važnije stvari.

"Moramo osvježavati naše pamćenje kako bismo ostavljali prostora za bitne stvari", rekao je Storm. Ova studija objavljena je u naučnom žurnalu Current Directions in Psychological Science.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: