Borba protiv stereotipa
0

Za teže učenje nisu krive godine

Sarajevo-x.com
Očekuje se da će se broj radnog stanovništva Evropske unije, kao i broj kvalificiranih radnika, do 2030. godine smanjiti za 9%. Nova istraživanja sugerišu da je povećanje stope zaposlenosti starijih radnika ključ za uravnoteženje efekata starenja i smanjenje radne snage.

Istraživači sa Univerziteta Jacobs iz Njemačke i Instituta Adecco iz Velike Britanije otkrila su da, dok stariji radnici za firme postaju manje vrijedni da se u njih ulaže, oni ustvari imaju više snalažljivosti u unaprjeđenju svojih vještina nego njihovi mlađi takmaci.

Dva faktora loše utiču na integraciju starijih ljudi u radnu snagu: nedostatak odgovarajućeg cjeloživotnog učenja koje bi pomoglo starijim radnicima da ostanu motivirani, produktivni i u formi, te stereotipi o starijima.

Nedavne studije nagovještavaju da bi 50% starijih radnika bilo voljno sudjelovati u nastavljenom školovanju kako bi razvili svoje poslovne sposobnosti i povećali perspektivu karijere.

Ukoliko stariji radnici žele i mogu, zašto onda firme nemaju volju investirati u njih i njihovo dalje obučavanje? Istraživači kažu da firme vjeruju da većina kognitivnih sposobnosti opada linearno sa starenjem. Firme vide starijeg radnika kao nekoga ko sporije uči i ko je nefleksibilan, te kao nekoga ko nema kompjuterske vještine ili pokazuje slaba radna svojstva.

Istraživanje Univerziteta Jacobs ukazuje da je protiv starijih radnika i to što nisu "naučeni da uče". Sposobnosti učenja i znanje može biti izgubljeno tokom vremena, kažu istraživači, dodajući da stariji radnici postaju plašljivi u pogledu učenja novih stvari i osjećaju manje pouzdanja u svoje vještine učenja. Ipak, istraživanja pokazuju da je glavni korijen problema sposobnosti učenja nedostatak vježbe, a ne starenje. Ukoliko se mozak trenira kontinuirano, učenje je moguće bez obzira na godine.

"Jedan o glavnih izazova Evrope u 21. vijeku jeste reakcija na starenje putem integriranja starijih zaposlenika na tržište rada, baš kao i briga za mlade naraštaje”, objašnjava Wolfgang Clement, predsjednik Instituta Adecco.

”Preduslov za osiguravanje integrisanja starijih jeste zadržavanje i razvoj njihovih sposobnosti zapošljavanja i to sticanjem nadograđenih vještina kroz cijeli radni vijek. Ovo se tiče i zaposlenika i firmi, ali samo mali dio firmi smatra da su stariji sposobni za treninge", ističe on.

"Preovladavajući negativni stereotipi o starijima, bez naučnog utemeljenja, odvraćaju zaposlenike i firme od investiranja u kontinuirano učenje i razvijanja trening metoda za specifične potrebe i sposobnosti svake starosne grupe. Stariji radnici bi imali veliku korist od nastavka obučavanja, a firme bi profitirale kada njihovi radnici, i stariji i mlađi, ostanu fokusirani i motivisani", poručio je Clement.