Nauka
3

Za ovu planetu u Sunčevom sistemu vjerovatno niste čuli

Klix.ba
Daleko iza Marsa, ali prije Jupitera, u našem Sunčevom sistemu se krije planeta. Otkrivena je 1801. godine, čak 129 godina prije Plutona, ali pošto se stručnjaci nisu usaglasili da li je planeta ili asteroid, nije puno spominjana niti istraživana.

Sada je zvanično utvrđeno da je riječ o patuljastoj planeti koja se zove Ceres. Pripada jednoj od pet patuljastih planeta koju je priznala NASA i Međunarodna astronomska unija. Osim nje, tu su Eris, Pluton, Makemake i Haumea. Ono po čemu se Ceres razlikuje od ostalih jeste da će joj "u goste doći" NASA-ina svemirska letjelica Dawn i to 6. marta. Bit će to prva posjeta neke zemaljske mašine pautljastoj planeti.

"Ceres se može smatrati patuljastom planetom, ali to je div glavnog asteroidnog pojasa. Nije samo najveći objekt između Marsa i Jupitera, već je najveći objekt između Sunca i Plutona koji svemirska letjelica do sada nije posjetila. Jako smo uzbuđeni. Pripremali smo se za putovanje daleko tri milijarde milja sedam godina. Proveli smo 14 mjeseci orbitirajući i provjeravajući divovsku protoplanetu Vestu. Sada smo konačno spremni za prvo istraživanje patuljastih planeta", rekao je dr. Marc Rayman, glavni inžinjer i direktor misije na patuljastu planetu.

Kazao je da je površina dosta urušena i da postoji mogućnost da se ispod nje krije tečna voda poput jezera ili okeana. Ceres je proces rasta završio kada je Jupiter narastao do ove veličine koju poznajemo prije 4,6 milijardi godina.

Istraživanjem ove patuljaste planete naučnici će saznati više o tome kako je formiran Sunčev sistem.

Sljedeća misija bit će usmjerena na Pluton i trebala bi biti realizirana u julu. Kada govorimo o planetama i patuljastim planetama NASA priznaje Merkur, Veneru, Zemlju, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun kao planete, a u gornjem dijelu teksta pobrojane su priznate patuljaste planete.