Nauka
0

World of Warcraft uzrokuje ovisnost kao i kokain

Sarajevo-x.com
Petnaestogodišnji Šveđanin dobio je epileptički napad nakon što je 24 sata proveo pored računara igrajući igricu World of Warcraft. Nakon ovog nemilog događaja Švedski Nacionalni institut za javno zdravstvo je proveo istraživanje i došao do zaključka da ova igrica izaziva ovisnost isto kao i kokain.

World of Warcraft je jedna od najopasnijih igrica na tržištu, ocijenili su švedski naučnici.

Dječak koji je doživio napad trenutno se nalazi u bolnici, a ljekari su konstatovali da je zbog predugog sjedenja pored računara i gladovanja dobio jednu vrstu epileptičkog napada.

Sven Rollenhagen, iz Fondacije "Sweden Youth Care", napisao je izvještaj u kojem stoji da je u svakom do sada registrovanom slučaju ovisnosti o igricama konstantovana ovisnost o upravo o igrici World of Warcraft.

"Ta je igrica kao i droga. Uzrokuje ovisnost i osobe koje je igraju su toliko zaražene da nemaju predstavu o vremenu koji provedu igrajući je, te se jednostavno ne mogu maknuti od računara", stoji u izvještaju.

Švedski Nacionalni institut za javno zdravstvo je, također, potvrdio da se ovisnost o kompjuterskim igricama sve više povećava kod mladih ljudi, kako u Švedskoj tako i u ostalim zemljama svijeta.

Osobe koje igraju igrice ponekad provode 16-18 sati neprekidno ispred računara, bez pauze i bez obavljanja osnovnih fizičkih potreba.

Osim ovisnosti, neprestano igranje igrica može dovesti i do socijalnog povlačenja osobe.