{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wiseman: Drugi svemiri postoje i oni se međusobno "dodiruju"

5.11.2014. u 14:23
32
36
Wiseman: Drugi svemiri postoje i oni se međusobno "dodiruju"
32
Paralelni svemiri dugo su se nalazili u sekciji naučne fantastike, ali ako je suditi prema teoriji kvantne mehanike koja posljednjih godina dobija na snazi, oni su zapravo svuda oko nas.
Howard Wiseman
Howard Wiseman


Posljednji zamah učinio je naučni rad Howarda Wisemana koji je objavljen 23. oktobra, a koji sugeriše da je broj paralelnih svemira izuzetno velik i da se među njima dešava svojevrsna interakcija, što se do sada smatralo nemogućim čak i među naučnicima koji podržavaju hipotezu više svemira (multiverzum).

"Standardna teorija kvantne mehanike zapravo ne nudi nikakva objašnjenja o našoj stvarnosti već samo predviđanja u laboratorijskim eksperimentima. Naše novo objašnjenje jeste da oko nas postoje obični paralelni svjetovi koji međusobno vrše određeni tip interakcije", rekao je Wiseman, profesor fizičara sa Univerziteta Griffith u Australiji.

Njegovo objašnjenje predstavlja dodatak jednoj od interpretacija kvantne mehanike – Interpretacija mnogo svjetova ili MWI koju je '50-ih godina prošlog vijeka predložio fizičar Hugh Everett.

Hugh Everett, otac MWI-a
Hugh Everett, otac MWI-a


"U poznatoj MWI, svaki svemir se dijeli u nekoliko novih svjetova svaki put kada se obavi mjerenje kvantnog događaja. Time je svaka mogućnost ishoda zapravo realizovana – u jednom svemiru kometa koja je ubila dinosaure nije pala na Zemlju, a u drugom Australiju su kolonizirali Portugalci. Kritičari sa pravom preipsituju postojanje ovakvih svjetova jer oni uopće ne utiču na naš univerzum. Upravo je ovdje naš pristup MWI-u potpuno drugačiji", objašnjava Wiseman, a prenosi Huffington Port.

U njegovom radu pomogli su mu kolega dr. Michael Hall i dr. Dirk-Andre Deckert sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ukratko, Wisemanova teorija predviđa da se među svemirima dešava interakcija u obliku fizičke sile, kao što je interakcija između Zemlje i Mjeseca u obliku gravitacione privlačnosti.

Dr. Lawrence Krauss, fizičar sa Univerziteta u Arizoni, rekao je kako je skeptičan u vezi Wisemanove teorije, a jedan poznati češki naučnik na svom blogu je napisao da je njegov rad „još jedan primjer beznadežnih pokušaja koji samo oduzimaju vrijeme“.

Lawrence Krauss (Foto: EPA)
Lawrence Krauss (Foto: EPA)


Ipak, filozof fizike Charles Sebens sa Univerziteta u Michiganu pokazao je zainteresovanost za pristup koji su zauzeli Wiseman i njegove kolege, prenosi magazin Nature.

Profesor hemije sa Univerziteta u Texasu William Poirer također je izrazio podršku MWI-u u pismu koje je uputio Wisemanu i saradnicima i u kojem je podvukao svoju uvjerenost da se radi o "značajnom doprinosu".

"Još uvijek nemamo eksperimentalni dokaz kako bi se ovo potvrdilo i u laboratoriji, ali ukoliko je tačna, to znači da teorija može ponuditi drugačija eksperimentalna predviđanja nego standardna kvantna mehanika", rekao je Poirer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: