{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici žele dokazati da svemir nije trodimenzionalan i da živimo u "hologramu"

30.8.2014. u 08:47
54
118
Naučnici žele dokazati da svemir nije trodimenzionalan i da živimo u "hologramu"
54
Naučnici žele dokazati da svemir nije trodimenzionalan i da živimo u "hologramu"
Svi znaju da je svemir trodimenzionalan, zar ne? Možda i nije. Naučnici se ozbiljno bave mišlju i istraživanjem naizgled apsurdne mogućnosti da svemir nije trodimenzionalni prostor i da je to samo iluzija te da zapravo živimo u dvodimenzionalnom "hologramu".
Naučnici u Fermi National Accelerator Laboratory u Illinoisu su pokrenuli zapanjujući eksperiment kako bi jednom zauvijek dokazali kakav je ustvari svemir u kojem živimo, prenose američki mediji.

Oni vjeruju kako postoji mogućnost da otkriju nešto što će u potpunosti promijeniti ideju o svemirskom prostranstvu kakvu imamo već hiljadama godina.

Zapravo, ovakve ideje nisu ništa novo. Još 1997. godine teorijski fizičar Juan Maldacena je u svom modelu teorije struna predložio takvu mogućnost. On je tada objavio da je svemir sastavljen od vibrirajućih struna u devet dimenzija plus vrijeme. Ustvrdio je da sve što se događa, događa se u prošlom svemiru bez gravitacije te se projicira kao naša stvarnost.

U vrijeme kada je on izašao u javnost s tom teorijom, ona je bacila naučnike u razmišljanje, jer je dala neke odgovore i riješila nedoslijednosti između kvantne fizike i Einsteinove teorije gravitacije. Međutim, ona nije praktično dokazana.

Ranije su to dokazivali i Yoshifumi Hyakutake sa Univerziteta u Ibaraki, ali sada i naučnici u Illinoisu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: