{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Višegodišnji problemi sa naftom

S
11.7.2007. u 10:28
0
0
Višegodišnji problemi sa naftom
0
Višegodišnji problemi sa naftom
Cijena nafte približava se najvećoj ikada. Barel nafte košta oko 75 dolara, cijene opet rastu i približavaju se prošlogodišnjim. Ekonomski analitičari očekuju da će cijena ostati visoka, pa čak da će i preći 80 dolara do kraja godine. Razlozi? Amerika, Irak, Iran, Nigerija...
Sama Amerika je odgovorna za skoro četvrtinu svjetske potrošnje nafte. Trenutno je u SAD-u sezona voženja automobila i kilimatizacijskih uređaja. Dotok nafte i dalje predstavlja veliki problem. Proizvodnja nafte u Iraku je i dalje jako mala. Politički zastoj između Zapada i Irana povećava zabrinutost da će veliki izvozi nafte biti prekinuti sankcijama ili oružanim sukobom. Islamski teroristi koji se protive dobrim odnosima Saudijske Arabije i SAD-a povećavaju zabrinutost. Aktivnosti pravaranata i militanata u Nigeriji pogoršavaju snadbijevanje naftom, piše Economist.

Ako svemu tome dodamo i nesigurnost sa drugim prirodnim energentima, a naročito gasom iz Rusije prema zapadnoj Evropi, jasno je da će cijene biti visoke još neko vrijeme.

Koliko dugo? Prošlogodišnje cijene su varirale u zavisnosti od godišnjih doba. Ipak, niko ne zna koliko će se ovakvo stanje zadržati, no Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorava da će nedovoljna isporuka nafte predstavljati problem i u narednim godinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: