{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 78.000 Zemljana želi jednosmjernu kartu za Mars, među njima Hrvat i Crnogorac

13.5.2013. u 08:39
180
18
Više od 78.000 Zemljana želi jednosmjernu kartu za Mars, među njima Hrvat i Crnogorac
180
Više od 78.000 Zemljana želi jednosmjernu kartu za Mars, među njima Hrvat i Crnogorac
Više od 78.000 osoba iz 120 zemalja svijeta apliciralo je za jednosmjernu kartu za Mars u okviru konkursa koji planira odlazak ljudi sa Zemlje i njihov život na Crvenoj planeti, bez mogućnosti povrataka.
Kolonijalisti trebaju pristati na to da ostanu na Marsu do kraja života, a svakodnevno će ih snimati za reality program.

Planirano je da od 2023. godine godišnje odlazi grupa do četvero ljudi.

Holandska kompanija Mars One, koja stoji iza projekta, izjavila je kako će energiju imati od solarnih ploča, a hranu će uzgajati na Marsu.

"Otići na Mars učinilo bi da se osjećam kao pravi Star Trek službenik", rekao je Michale Achivian, jedan od aplikanata.

Da biste aplicirali nije potrebno prethodno iskustvo u letenju niti astronomiji, ali morate biti punoljetni i imati "nerve od čelika".

U samo dvije sedmice prijavilo se 78.000 osoba, a najviše ih je iz SAD-a (17.324), Kine (10.241), Velike Britanije (3.581), Rusije, Mexica, Brazila, Kanade, Kolumbije, Argentine i Indije. Među njima se nalazi i državljanin Hrvatske Ivan Lehocki, koji ima 33 godine i po zanimanju je astrofizičar. Također, aplicirao je i Crnogorac Miloš, koji ima 28 godina i trener je fitnesa. Iz BiH i Srbije još nema prijavljenih.

Za bespovratni put na Mars traže se različiti tipovi ljudi, a svi koji se prijave moraju platiti od 5 do 75 dolara troškova, ovisno o zemlji iz koje dolaze, i potom poslati videosnimak na kojem će dati odgovor na tri pitanja koja glase: “Zašto biste željeli ići na Mars?”, “Kako biste opisali svoj smisao za humor?” i “Što vas čini idealnim kandidatom za misiju na Mars?”. U kompaniji Mars One očekuju da će do kraja augusta prikupiti pola miliona prijava.

Tada će odabrati od 50 do 100 kandidata za svaku od 300 geografskih regija koje su odredili. Do kraja 2015. izbor će se suziti na 28-40 kandidata. Oni koji budu odabrani, prije puta na Mars, proći će sedmogodišnju obuku.

Mars ne nudi mnogo uvjeta koje imate na Zemlji: nema tekuće vode, ne možete udisati zrak, atmosfera vas neće zaštititi od štetnog zračenja, a temperatura se mijenja vrtoglavom brzinom.

Ukoliko želite biti jedan od potencijalnih Marsovaca možete aplicirati ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: