{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Virovi svjetskih okeana "usisavaju" ugljendioksid iz atmosfere

31.7.2012. u 21:00
0
13
Virovi svjetskih okeana "usisavaju" ugljendioksid iz atmosfere
0
Virovi svjetskih okeana "usisavaju" ugljendioksid iz atmosfere
Naučnici su izjavili kako su otkrili da se u ogromnim virovima i u nekim, i do 1.000 kilometara širokim strujama svjetskih okeana, nalaze ogromne količine zarobljenog ugljendioksida.
Okeani usporavaju klimatske promjene tako što apsorbuju ugljendioksid koji se stvara sagorijevanjem fosilnih goriva. Južni okean, koji okružuje Antarktik, upija oko 40 posto ukupne količine ugljendioksida koju apsorbuju svjetska mora.

Međutim, sve do sada naučnici nisu bili sigurni koji mehanizmi leže iza ovog fenomena.

"Identifikacijom mehanizama odgovornih za uzimanje ugljendioksida iz površinskih slojeva okeana sada smo u mnogo boljoj situaciji da govorimo o tome kako klimatske promjene utječu na taj proces", rekao je okeanograf Richard Matear.

Tim britanskih i australskih naučnika je otkrio da se struje, koje uzimaju ugljendioksid sa površine i odvlače ga u dubinu, pojavljuju na specifičnim lokacijama, a ne jednako na cijelom okeanu, kao što se ranije mislilo, prenosi Daily Mail.

Njihovo istraživanje je pokazalo da kombinacija vjetra, strujanja i virova stvara uslove za "usisavanje" ugljendioksida u okeanske dubine, gdje ostaje desetke, pa i stotine godina. Neke od struja su bile široke i do 1.000 kilometara.

Prema proračunima, Južni okean godišnje apsorbuje 1,5 milijardu tona ugljendioksida, što je veća količina od godišnje emisije stakleničkih gasova u Japanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: