Prvobitni izgled
46

Video koji prikazuje renoviranje egipatske piramide izazvao bijes dijela javnosti

F. H.
Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram
Video koji prikazuje radove na renoviranju egipatske piramide Menkaure u granitu izazvao je kritike projekta, a jedan je stručnjak osudio njegovu "apsurdnost".

U videu objavljenom na Facebooku u petak, Mostafa Waziri, čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete, pokazao je radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje piramide, koja se nalazi pored sfinge i većih Kefrenovih i Keopsovih piramida u Gizi. Nazvao ga je "projektom stoljeća".

Kada je izvorno sagrađena, piramida je bila obložena granitom, ali je s vremenom izgubila dio pokrova. Cilj obnove je vratiti izvorni stil strukture rekonstrukcijom granitnog sloja.

Predviđeno je da radovi traju tri godine i bit će "egipatski dar svijetu u 21. stoljeću", rekao je Waziri, koji je na čelu egipatsko-japanske misije zadužene za projekt.

Ipak, ispod videa deseci uzrujanih ljudi ostavili su komentare kritične prema djelu.

"Nemoguće! Jedino što je nedostajalo bilo je popločavanje Menkaureove piramide! Kada ćemo zaustaviti apsurd u upravljanju egipatskom baštinom?" napisala je egiptologinja Monica Hanna.

"Sva međunarodna načela obnove zabranjuju takve intervencije", dodala je Hanna, pozivajući sve arheologe da se "odmah mobiliziraju".

Ostali komentatori reagirali su sarkazmom.

"Kada će se planirati projekt ispravljanja tornja u Pisi?" upitao je jedan od nezadovoljnih građana.

"Zašto ne oblijepiti piramide tapetama umjesto pločicama?" rekao je drugi.

Pitanje očuvanja baštine u Egiptu, koji od turizma dobiva 10 posto svog bruto domaćeg proizvoda, često je predmet žestokih rasprava, piše The Guardian.

Nedavno uništenje čitavih područja historijskog područja Kaira dovelo je do snažne mobilizacije civilnog društva kojemu je uglavnom zabranjena politička aktivnost i sada glavninu svoje borbe s vladom koncentrira na pitanja urbanog planiranja i baštine.

Rasprava se nedavno usredotočila na džamiju Abu al-Abbas al-Mursi iz 15. stoljeća u obalnom gradu Aleksandriji, drugom po veličini u Egiptu.

Lokalne vlasti najavile su istragu nakon što je izvođač radova zadužen za obnovu odlučio prebojati u bijelo ukrašene, izrezbarene i obojene stropove džamije.