{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki jubilej: Pedeset godina od prve svemirske šetnje Alekseja Leonova

21.3.2015. u 20:27
9
24
Veliki jubilej: Pedeset godina od prve svemirske šetnje Alekseja Leonova
9
 
Prošlo je 50 godina od kada je čovjek izveo prvu "šetnju" svemirom – izlazak astronauta iz svemirske letjelice koja se nalazi u orbiti oko Zemlje.
Astronauti se u kapsulama nalaze u relativno sigurnom okruženju, a kada izađu oni su prepušteni hladnom, praznom vakuumu i za letjelicu ih veže samo vrsta sigurnosnog užeta.

Osamnaestog marta 1965. godine 30-godišnji ruski astronaut Aleksej Leonov obavio 12-minutnu šetnju izvan svog Voskhoda 2. Njegov poduhvat bio je treći najveći obavljeni zadatak svemirskog programa bivšeg SSSR-a, a nakon Sputnika i prvog čovjeka u svemiru, Jurija Gagarina.

Svemirske šetnje su danas rijetke jer je tehnologija uznapredovala dovoljno da najveći broj popravki na letjelicama, teleksopima i svemirskim stanicama obavljaju sofisticirane robotske mašine. Prije toga, astronauti su često izlazili "napolje" i uz pomoć alata popravljali eventualne kvarove.

Ipak, prve svemirske šetnje osigurale su ideju da astronautska odijela mogu izdržati teške uslove koji postoje na tada nedostižnom Mjesecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: