Nauka
9

Veliki jubilej: Pedeset godina od prve svemirske šetnje Alekseja Leonova

Klix.ba
Prošlo je 50 godina od kada je čovjek izveo prvu "šetnju" svemirom – izlazak astronauta iz svemirske letjelice koja se nalazi u orbiti oko Zemlje.

Astronauti se u kapsulama nalaze u relativno sigurnom okruženju, a kada izađu oni su prepušteni hladnom, praznom vakuumu i za letjelicu ih veže samo vrsta sigurnosnog užeta.

Osamnaestog marta 1965. godine 30-godišnji ruski astronaut Aleksej Leonov obavio 12-minutnu šetnju izvan svog Voskhoda 2. Njegov poduhvat bio je treći najveći obavljeni zadatak svemirskog programa bivšeg SSSR-a, a nakon Sputnika i prvog čovjeka u svemiru, Jurija Gagarina.

Svemirske šetnje su danas rijetke jer je tehnologija uznapredovala dovoljno da najveći broj popravki na letjelicama, teleksopima i svemirskim stanicama obavljaju sofisticirane robotske mašine. Prije toga, astronauti su često izlazili "napolje" i uz pomoć alata popravljali eventualne kvarove.

Ipak, prve svemirske šetnje osigurale su ideju da astronautska odijela mogu izdržati teške uslove koji postoje na tada nedostižnom Mjesecu.