{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta smo ostavili na Mjesecu: Titova poruka, sokolovo pero, zastave, izmet...

7.4.2015. u 18:27
45
133
Šta smo ostavili na Mjesecu: Titova poruka, sokolovo pero, zastave, izmet...
45
Kada se vraćamo sa odmora ili putovanja često sa sobom ponesemo suvenire, dok su putovanja astronauta obilježena malo drugačijim ritualom.
Foto: AFP
Foto: AFP


Naime, veliki broj astronauta u svemiru zapravo ostavlja niz predmeta, a naš Mjesec je jedno od mjesta koje vrvi predmetima koje je izradila ljudska ruka.

Donosimo vam osam najpoznatijih stvari koje se i dan danas nalaze na Mjesecu, a koje je ostavilo 12 astronauta u periodu od 1969. do 1972. godine.

1. Poruke dobre voljeNa srebrenom disku veličine novčića ugravirane su poruke predstavnika 70 država svijeta, među kojima i bivše Jugoslavije, a poruku u ime nekadašnje države potpisao je Josip Broz Tito.

"Neka nas veličanstveno dostignuće vjekovnog sna ljudske vrste – hod po udaljenom tlu Mjeseca, našeg prvog susjeda – približi realizaciji ljudske vizije da živimo u miru, bratstvu i zajedništvu“, napisao je Broz.

2. Zlatna maslinova grančicaUniverzalni simbol mira našao je svoje mjesto na našem najvećem prirodnom satelitu, a u znaku želje za mirom među svim stanovnicima Zemlje.

3. Loptice za golf

Prilikom posljednjih sati na Mjesecu astronaut Allan Shepard udario je nekoliko loptica za golf, nakon čega su one odletjele kilometrima daleko usljed slabe mjesečeve gravitacije.

4. FotografijaAstronaut Charles Duke na Mjesecu je ostavio fotografiju svoje porodice uz prigodnu poruku za bilo koga ko na nju možda naiđe.

"Ovo je porodica astronauta Dukea sa planete Zemlje koji je sletio na Mjesec u mjesecu aprilu 1972. godine"

5. Pero sokola

Kako bi se testirala teorija Galilea Gelileja o tome kako brzina pada objekta ne zavisi od njegove težine, astronaut David Scott je u isto vrijeme ispustio pero i čekić. Zbog nedostatka zraka, oba objekta su dotakla tlo u približno isto vrijeme, a pero sokola je ostavljeno.

6. Ljudski izmet

Vrlo je lako pretpostaviti da su astronauti morali vršiti nuždu, te da su ti "proizvodi" morali biti izbačeni na površinu kako bi se lunarni moduli rasteretili prije polijetanja, odnosno povratka na Zemlju.

7. Čizme

Astronauti su nosili posebno dizajniranu "obuću" za hod po Mjesecu, a pošto im više nije bila potrebna, iz istog razloga kao ljudski izmet, izbačene su prije povratka na Zemlju.

8. Zastave

Foto: AFP
Foto: AFP


Na Mjesecu postoji čak šest američkih zastava, i pored toga što je većina potpuno izblijedjela usljed utjecaja radijacije i sunčevih zraka, koplja i dan danas stoje nepomjerena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: