Velika plutajuća masa morskih algi proteže se duž Atlantika, naučnici zabrinuti

Velika plutajuća masa morskih algi proteže se duž Atlantika, naučnici zabrinuti
20
E. LJ.
5.7.2019. u 08:27
20
komentara
20

dijeljenja
Velika plutajuća masa morskih algi proteže se duž Atlantika, naučnici zabrinuti Foto: Brian Lapointe, Florida Atlantic Univerzitet
Velika plutajuća masa morskih algi koja se proteže od Zapadne Afrike do Meksičkog zaljeva zapravo je najveće "cvjetanje mora" na svijetu, pokazali su satelitski snimci.
"Eksplozija algi", kako su je nazvali američki naučnici, u Atlantskom okeanu i Karipskom moru mogla bi postati novo normalno stanje. Među faktorima koji su doprinijeli ovoj pojavi su krčenje šuma i upotreba umjetnih gnojiva, piše BBC.

U ovom slučaju riječ je o rodu smeđih algi Sargassum prema kojima je i ovo veliko cvjetanje mora dobilo naziv "Veliki atlantski Sargassum pojas". Od juna 2018. godine ovaj pojas se proširio na više od 8.850 km, a u njemu je bilo više od 20 miliona tona biomase.

"Hemijski sastav okeana se morao promijeniti da bi cvjetanje mora izmaklo kontroli", rekao je Chuanmin Hu s Univerziteta Južna Florida koji je bio na čelu studije o cvjetanju mora.

Foto: Brian Lapointe, Florida Atlantic Univerzitet Foto: Brian Lapointe, Florida Atlantic Univerzitet


Naučnici su tokom ovog istraživanja koje je objavljeno u časopisu Science proučavali satelitske snimke posljednjih 19 godina koji su pokazali kako se Sargassum nakupio u velikim količinama gotovo svake godine od 2011., s iznimkom 2013. godine. Prema njima, prijelomna je bila 2011. godina kada su se ogromne količine algi nakupile na obalama.

"Sve je to u konačnici povezano s klimatskim promjenama koje utječu na padavine i kretanje morskih struja. Ali ono što smo pokazali je da povišena temperatura mora nema utjecaja na ovo cvjetanje mora. Također, sigurni smo da alge neće samo tako nestati", rekao je Hu.

Mengqiu Wang, jedan od naučnika koji su učestvovali u studiji, rekao je kako je na otvorenom okeanu Sargassum važan ekosistem jer služi kao stanište i utočište za niz životinja.

Međutim, previše algi može "ugušiti" druga bića u okeanu i u konačnici završiti na plažama gdje pritom ispuštaju plin koji smrdi poput pokvarenih jaja. Tako je ove godine čak 1.000 kilometara meksičke obale bilo prekriveno ovim algama, a njihovo je uklanjanje vrlo skupo, a nije uvijek efikasno, piše BBC.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...