Večeras kiša meteora i posljednja faza poravnanja Mjeseca, Saturna i Jupitera

Večeras kiša meteora i posljednja faza poravnanja Mjeseca, Saturna i Jupitera
138
I. P.
12.8.2019. u 17:58
41
komentara
138

dijeljenja
Večeras kiša meteora i posljednja faza poravnanja Mjeseca, Saturna i Jupitera Ilustracija: Shutterstock
Na ljetnom nebu večeras će se odvijati dva astronomska fenomena - kiša meteora Perzeida i posljednja faza djelimičnog poravnanja Mjeseca, Saturna i Jupitera.
I dok će Perzeidi večeras "parati" nebo od 22 sata pa do ranih jutarnjih sati, Mjesec Jupiter i Saturn plešu na nebu već nekoliko dana s tim da je večeras njihovo prividno poravnanje gotovo pri kraju.

Perzeidi su poznata grupa meteora koja se približava Zemlji svakog ljeta u gotovo isto vrijeme - 12. augusta, mada su djelimično vidljivi od kraja jula do kraja augusta. Perzeidi nose takav naziv jer prividno dolaze iz pravda sazviježđa Persej.

Zapravo, Perzeidi su pratioci komete 109P/Swift–Tuttle široke 26 kilometara i koja jedan krug oko Sunca napravi svake 133 godine. U periodu vrhunca koji je zakazan za večeras od 22 sata pa do jutra očekuje se viđenje između 50 do 100 meteora svakih 60 minuta.

Naša sreća je da su noći poprilično vedre, a manja sreća je Mjesec gotovo pun i predstavlja smetnju u praćenju meteora golim okom, pa će broj viđenih meteora biti znatno manji.

S druge strane, sam Mjesec će na nebu "ugostiti" dvije najveće planete u našem sistemu - Jupiter i Saturn. Dok će Saturn biti vidljiv odmah pokraj Mjeseca (desne strane nebeskog tijela), Jupiter će biti "odmaknut" u prividnom smjeru sjevero-istoka.

Večeras je posljednja prilika da ova tri tijela vidimo ovako blizu, jer će u sedmicama koje slijede Saturn i Jupiter biti sve manje vidljivi.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...