Vaše tipkanje govori da li ste pod stresom

S
Sarajevo-x.com
9.1.2010. u 19:51
0
3
Vaše tipkanje govori da li ste pod stresom
0
Vaše tipkanje govori da li ste pod stresom
Ritam kojim tipkate pokazuje da li ste izloženi stresu ili ne, rezultat je novog istraživanja. Vođa tima koji je učestvovao na projektu, psiholog Mike Dowman sa Univerziteta u Abertayju, kaže da bi to moglo biti korisno prodavačima i bankama koji bi tako mogli saznati da li se na svoje račune logujete pod stresom.
Odavno je poznata činjenica da je ritam tipkanja neke osobe stabilan tokom vremena, i da se može koristiti kako bi se utvrdio nečiji identitet ili čak rani znakovi Alzheimerove bolesti. Ipak, malo toga je bilo poznato o utjecaju stresa na ritam tipkanja na tastaturi.

Tokom studije, istraživači su zatražili od 35 ljudi da se loguju 36 puta tokom tri različite sesije u razmaku do mjesec dana, koristeći isto ime i lozinku.

Osobe koje su učestvovale u istraživanju su bile izložene stresu tako što su slušali različite zvukove koji su izazivali određene emocije, poput sirena za uzbunu, svađanje drugih osoba.

Istraživanje je otkrilo da se stres može otkriti u tipkanju, jer mjenja vremenski šablon korištenje tastature.

Naprimjer, osobe koje tipke pritišću kraće od prosjeka su, bez sumnje izložene stresu, piše magazin New Scientist.

Dowman smatra da bi sigurnosni sistemi trebali biti podešeni tako da pale alarm ako se čini da je neka osoba prisiljena da se logira, bilo da je riječ o bankomatu ili online računima.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: