Svaka osoba ima miris koji je jedinstven kao i naša DNK ili otisci prstiju. Prikupljanjem podataka o tome mogla bi se kreirati baza podataka o ljudskim mirisima, piše Telegraph.
Konzumacija "jake" hrane, kao što je čili ili bijeli luk, može promijeniti kako mirišemo, ali ne i naš "genetički određeni parfem", tvrdi nauka. Ovo je veoma bitno u slučajevima pronalaženja partnera i označavanju teritorije kod životinja.
Jae Kwak iz Monell Chemical Senses centra u Filadelfiji tako ističe da bi ovaj pronalazak uskoro mogao imao svoju praktičnu primjenu.
"Ovi pronalasci nagovještavaju da bi biološki baziran miris tijela, baš kao i otisak prsta, mogao biti pouzdan način identifikacije individua", tvrdi naučnik i objašnjava: "Ako se pokaže da ovaj slučaj vrijedi i kod ljudskih bića, otvara se mogućnost razvoja sprava koje bi otkrivale individualne mirise."
Testovi koji su dosad rađeni obuhvatali su miševe. Dostignuća u ovoj oblasti objavljena su u online izdanju magazina PLoS ONE.