Nauka
0

'Vanzemaljske vrste' možda postoje i na Zemlji

Sarajevo-x.com
Neobične forme života mogle bi živjeti među nama, i to u oblicima koje još uvijek ne prepoznajemo, smatra profesor Paul Davies sa Univerziteta Arizona.

On je ovu tezu iznio na godišnjem okupljanju američkih naučnika (AAAS) u Čikagu. Kako smatra Davies, ovi oblici života mogu biti među nama i nemati mnogo veze sa životom kakav poznajemo. Taj "život u sjeni" mogao bi se razvijati u jezerima, dubokim morima, otvorima.

Zato je ovaj naučnik poručio kako bi trebalo lansirati "misiju na Zemlju" kako bi se otkrili znaci "bioaktivnosti" za koju je moguće da postoji.

Prema pisanju BBC-a, profesor Davies, jedan od govornika na naučnom simpoziju, istakao je: "Ne moramo putovati na druge planete da nađemo neobične oblike života. Oni bi mogli biti ispred našeg nosa, pa čak i u našem nosu. Potpuno je razumljivo očekivati da ćemo takvu biosferu pronaći i na Zemlji. Ipak, niko se dosad nije potrudio da pogleda. Pitanje je zašto? To ne košta mnogo, tek djelić novca koji odvajamo za istraživanje života van Zemlje."

Naučnik je dalje objasnio moguće uslove života formi o kojima govori.

"Naši mikroskopi su dizajnirani za život kakav poznajemo, tako da nije ni čudo što nismo pronašli mikrobe sa različitom biohemijom", rekao je. "Ne znamo tačno za koliko različitim životom da tragamo. Varijacije su široke kao mašta i zbog toga ih je tako teško tražiti."

Ako i postoje, čudne vrste bi mogle biti bazirane na DNK i RNK, ali sa nešto drugačijim genetičkim kodom ili različitim aminokiselinama.

"Možda bi se neki od elemenata poput ugljika, hidrogena, oksigena, nitrogena, fosfora, mogle zamijeniti nečim drugim", pretpostavlja profesor i navodi kako bi se umjesto fosfora mogao pojavljivati arsen, koji je, iako otrovan za ljudska bića, možda idealan za mikrobe.