Nauka
0

Uskoro ćemo dobijati dnevne informacije o vremenu u svemiru

Klix.ba
Meteorološki servis Met Office uskoro uvodi uslugu pružanja dnevnih informacija o vremenu u svemiru. Dvadesetčetverosatni servis će na ovaj način pomoći biznismenima i vladinim institucijama tako što će im davati upozorenja na solarne oluje koje mogu ometati rad satelita, radio komunikacija i energetskim mrežama.

Prva vremenska prognoza u svemiru trebala bi biti objavljena na proljeće 2014. godine, javlja BBC. Met Office pokušat će razviti bolje načine predviđanja vremenskih prilika u svemiru u saradnji s National Oceanic SAD-a i Amospheric Administrationa. Za ovaj projekt Ured za poslovanje Velike Britanije izdvojio je 5,5 miliona eura.

Vrijeme u svemiru uvjetuje kretanje energetskih čestica sa Sunca. Solarni bljeskovi i oluje u Sunčevoj atmosferi poznati kao koronini izbačaji, su snažan izvor potencijalne destruktivne solarne oluje. Oni imaju potencijal da oštete osjetljive satelitske komponente i induciraju dovoljno jake strujne udare da oštete energetske mreže na Zemlji. Nestanak struje na Quebecu 1989. godine bio je uzrokovan upravo solarnom olujom.

Aktivnosti na Suncu dožive vrhunac svakih 11 godina kada solarna emisija bude najintenzivnija.