{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Solarna oluja je zamalo "spržila" Zemlju 2012. godine

19.3.2014. u 19:34
73
56
Solarna oluja je zamalo "spržila" Zemlju 2012. godine
73
Solarna oluja je zamalo "spržila" Zemlju 2012. godine
Masivna solarna oluja zabilježena u julu 2012. godine bila je mnogo intenzivnija nego se to ranije vjerovalo, a prošla je kroz orbitu Zemlje. Srećom po nas, Zemlja je tada bila s druge strane Sunca i tako izbjegla potpuni haos.
Da je solarna oluja pogodila Zemlju, solarni "rafali" bi doslovno obavili zemlju magnetnim "vatrometom", koji bi predstavljao najveću magnetnu oluju ikada. Ovaj vatromet bi prekinuo električnu mrežu i onesposobio satelite te bi nas ostavio u "globalnom mraku" bez telekomunikacija i GPS-a. To bi trajalo vjerovatno godinama.

U novom istraživanju se navodi da smo izbjegli veliki magnetni metak prije dvije godine. Solarna superoluja je srećom veoma rijetka pojava, ali da nas je pogodila, uništila bi svu našu elektromagnetnu infrastrukturu. Solarna oluja koja je Zemlju pogodila 1859. godine onesposobila je telegrafsku mrežu na jedan dan, a čak je "šokirala" i operatore. Radi se o mnogo slabijoj oluji u odnosu na 2012. godinu, ali je i ona prekinula kanadsku električnu mrežu, zbog čega je šest miliona ljudi ostalo bez struje devet sati.

Ljepota solarne oluje nas nikako ne smije zavesti i prikriti njenu opasnost, tvrde naučnici. Ako bi se ikada ponovila, Zemlja bi ostala u mraku. Oluju su naučnici opisali kao energiju u vidu vijugavih užadi magnetnog polja, koja bi se pomiješala s našim. Oluja je bila orjentisana tako da promijeni naše magnetno polje. Imala je veliku brzinu, a proizvodila je dugotrajno, prema jugu usmjereno, magnetno polje, koje bi nas ostavilo u mraku vjerovatno godinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: