Nauka
22

Sunčevi magnetni polovi zamijenili mjesta

Klix.ba
Sunce je prošlo kroz “potpunu izmjenu polova”, a sjeverni i južni pol zamijenili su mjesta usred solarnog ciklusa 24.

“Izmjena Sunčevih magnetnih polova je veliki događaj. Polovi slabe, solaze do nulte tačke, a zatim se dižu s izmijenjenim polaritetom. To je dio redovnog solarnog ciklusa”, izjavio je Tony Phillips iz američke svemirske agencije NASA.

Iako se čini da bi ovaj događaj mogao imati katastrofalne posljedice po galaksiju, njegovi uticaji uglavnom utiču samo na svemirska istraživanja.

“Svemirska zračenja su opasna za astronaut I letjelice, a neki naučnici tvrde da mogu utjecati na oblake i klimu na Zemlji”, kaže Phillips.

Polarne svjetlosti na Zemlji se šira i postaju učestalije i vidljivije u periodu kada je izmjena Sunčevih polova u svojoj posljednjoj fazi. Proces je spor i stabilan, a njegov utjecaj je dalekosežan.

“Domen magnetnog utjecaja Sunca (poznatog i kao heliosfera) proteže se milijardama kilometara nakon Plutona”, objasnio je Phillips.

NASA je objavila i vizualizaciju ove promjene, koja je počela 1997., a završava ove godine.

Solarni ciklus 24 navodi se kao prilično nepredvidiv. Prvo je kasnio nekih godinu dana te se odvijao veoma sporo do 2009. godine. Naučnici kažu kako je ovo jedan ovo jedan od najslabijih zabilježenih ciklusa, a ako se trend nastavi, Zemlja bi mogla doživjeti još jedno manje ledeno doba.