Nauka
0

Uloga genetike u razvoju raka

Sarajevo-x.com
Ljudi koji naslijede identične kopije istog gena imaju veću predispoziciju da obole od raka od onih koji ne naslijede, rezultati su novih istraživanja.

Homozigoti, koji predstavljaju prisustvo dva različita oblika jednog gena na paru homologih hromozoma, su zajednički ljudima i ranije naučne studije su otkrile produžene linije homozigota, navodi dr. Chris Eng sa Cleveland Clinic Foundationa.

I dok su geni koji uzrokuju mogućnost razvoja raka brojni, postoji vjerovatnoća da prisustvo ovih gena zajedno sa prisustvom dva gena na istom području hromozoma doprinosi razvoju predispozicije obolijevanja od raka, navodi se u žurnalu American Medical Association-a.

Naučnici su vršili ispitivanje nad 385 osoba koje su obolile od raka dojke, prostate, grla i mozga da bi potom uporedili rezultate.

Struktura gena, spoljašnji faktori sredine, kao i način života mogu igrati važnu ulogu u razvoju raka, koji esencijalno nastaje oštećenjem DNK, koje, opet, proizvodi abnormalan rast ćelija, prenosi Reuters.

Ukoliko se rezultati studija ponove, genetska predispozicija obolijevanja od raka će se ozbiljnije uzimati u obzir u budućim istraživanjima prirode i razvoja ove bolesti, zaključak je ove naučne studije.