Iskopano 80 tijela boraca
0

FOTO / U Yorku pronađeno dobro očuvano groblje gladijatora

Sarajevo-x.com
Arheolozi u Yorku u Engleskoj pronašli su groblje gladijatora za koje se vjeruje da je jedno od najboljih sačuvanih. Naučnici su istakli kako su na ostacima tijela vidljive nasilne povrede vjerovatno zadobivene tokom borbi u arenama.

Iz pronađene grobnice iskopano je 80 kostura koji datiraju iz prvog do 4. stolljeća nove ere. Forenzički testovi pokazali su da većina kostura pripada muškarcima, veoma snažnim, koji su uglavnom bili iznad prosječne visine.

Većina kostura je obezglavljena i s obzirom na to kako su pronađeni u grobnicama pretpostavlja se da su pokopani s malo poštovanja, što isključuje mogućnost da su neki od njih bili vojnici.

"Na jednom pronađenom tijelu uočeni su ugrizi divlje životinje, pretpostavljamo lava, tigra ili medvjeda. Do povrede je vjerovatno došlo tokom borbe u areni", kazao je Kurt Hunter-Mann, šef tim arheologa, prenosi AFP.

Također, kod mnogih kostura uočeno je da je jedna ruka bila mnogo jača od druge i naučnici pretpostavljaju da je to posljedica čestog rukovanja oružjem.

"Razlog toga što su ruke gladijatora nesrazmjerne vjerovatno je taj što su oni počinjali trenirati rukovanje oružjem još u tinejdžerskom dobu", istakao je Hunter-Mann.

Ipak, naučnici su upozorili na to da rezultati istrage nisu konačni.

"Naša teorija je da svih 80 tijela pripada gladijatorima. Do sada postoje brojni dokazi koji upućuju na to, ali istraživanje se nastavlja, te ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi", kazao je Hunter-Mann.

Gladijatori su bili borci u starom Rimu koji su, radi zabave gledatelja, izvodili borbe s mačevima koristeći tadašnje vojne i borilačke vještine. Borbe su se obično prekidale kod pojave krvi, no kod kasnijih rimskih careva ova igra se degradirala do te mjere da je cilj gladiatorskih igara bila smrt.