Nauka
31

U Ukrajini rođena beba koja ima tri roditelja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bračni par koji se zbog obostrane sterilnosti donedavno nije mogao okušati u ulozi roditelja dobio je svoje prvo dijete zahvaljujući učešću treće osobe.

List The Times prenosi da su ljekari u Kijevu prvi u svijetu uspješno proveli metodu projezgrenog transfera, in vitro oplodnje koja uključuje učešće DNK materijala tri osobe.

Zdrava beba je rođena 5. januara.

Naime, ljekari su oplodili majčino jajašce očevom spermom, a onda su kombinovani geni potom prebačeni u jajašce druge žene. Beba je, dakle, dijete svoja dva roditelja, dijeli njihove DNK, ali također dijeli manju količinu DNK treće osobe.

Ipak, beba nastala od DNK tri roditelja prvi put je rođena prošle godine u Meksiku, ali je metoda korištena u Ukrajini podrazumijevala rješenje drugačijeg problema.

Ljekari u Meksiku su metodu in vitro oplodnje uz pomoć treće osobe razvili kako bi spriječili prenošenje štetnog genetskog materijala majke na bebu. Kombinujući njene gene sa genima druge žene izbjegli su rađanje bebe s opasnom nasljednom bolesti.

S druge strane, tim stručnjaka na klinici Nadiya u Kijevu uspio je istom metodom stvoriti bebu koristeći materijal neplodnih, a ne bolesnih roditelja.