Poljski kosmolog tvrdi
0

"U svakoj crnoj rupi može postojati jedan univerzum"

Sarajevo-x.com
U svakoj crnoj rupi moguće je da postoji skriveni univerzum, tvrdi poljski kosmolog Nikodem Poplawski, koji je korištenjem prilagođene Einestenove teorije relativnosti analizirao teorijsko gibanje čestica koje ulaze u crnu rupu.

Poplawski, sa Univerziteta Indiana u Bloomingtonu, je došao do zaključka da je moguće da u svakoj crnoj rupi postoji cijeli novi univerzum, što znači da bi se i naš svemir mogao nalaziti u jednoj takvoj crnoj rupi.

"Možda su crne rupe na centru Mliječnog puta i drugih galaksija zapravo mostovi za različite univerzume", kazao je kosmolog za "New Scientist".

Objšnjavajući svoju teoriju o crnim rupama i univerzumima, Poplawski je istakao kako je za izračunavanje angularnog momenta čestica u crnoj rupi koristio ECKS (Einstein-Cartan-Kibla-Sciama) teoriju gravitacije, te je tako uspio izračunati torziju.

Poplawski ističe da umjesto što materija dostiže beskonačnu gustinu u crnoj rupi, takozvane singularnosti u Einesteinovoj teoriji relativnosti, ponašanje vremena i prostora više liči na oprugu sabijenu materijom koja stalno odskače i širi se kontinuirano.

Također, naučnik je objasnio da je taj efekat odbijanja uzrokovan uvrtanjem prostora i vremena koji imaju odbojnu silu nasuprot ogromnoj snazi gravitacije u crnoj rupi. "Moguće je da je upravo efekat odbijanja doveo do širenja našeg svemira, i da se upravo time može objasniti zašto je naš univerzum ravan, homogen i izotropan", objasnio je kosmolog.

Ipak, ovu teoriju Poplawskog je gotovo nemoguće ispitati jer je snaga gravitacije u crnim rupama tolika da ništa ne može pobjeći, tako da ne možemo ni saznati šta se dešava unutar nje.

No, kosmolog tvrdi da ako mi živimo u crnoj rupi koja se okreće, onda bi okretanje promijenilo vrijeme i prostor, odnosno naš univerzum bi imao određeni pravac što je moguće izmjeriti. Upravo takav određeno pravac bi mogao biti povezan sa neravnotežom materije i antimaterije u svemiru i mogao bi objasniti oscilaciju neutrona, prenio je "Daily Telgraph".