U Sibiru pronađen "zaleđeni pas" star 18.000 godina

U Sibiru pronađen "zaleđeni pas" star 18.000 godina
816
D. B.
30.11.2019. u 09:07
69
komentara
816

dijeljenja
U Sibiru pronađen "zaleđeni pas" star 18.000 godina
Naučnici pokušavaju ustanoviti da li je zaleđeno mladunče pronađeno u Sibiru, koje je staro 18.000 godina, zapravo pas ili vuk.
Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo, a zahvaljujući ledenim uslovima u Sibiru, leš je savršeno očuvan uključujući krzno, njušku i zube.

DNK testovima je bilo nemoguće ustanoviti o kojoj vrsti životinje se radi, a naučnici špekulišu da bi se mladunče moglo predstavljati evolucijsku vezu između vukova i današnjih pasa.Radiokarbonskim datiranjem je ustanovljena starost mladunčeta u vrijeme kada je uginulo, kao i koliko drugo je zamrtnuto. Analize genoma su pokazale da se radi o mužjaku.

Istraživač Dave Stanton iz Centra za paleontologiju u Švedskoj je za CNN kazao da bi životinja mogla biti predak pasa i vukova."Već imamo mnogo podataka, za očekivati je da utvrdimo o čemu je zapravo riječ", rekao je Stanton.

Naučnici nastavljaju s DNK sekvenciranjem te smatraju da bi otkrića mogla reći puno toga o evoluciji pasa. Mladunče je nazvano Dogor.Vjeruje se da su današnji psi potomci vukova, ali postoji debata o tome kada su psi pripitomljeni. U istraživanju objavljenom 2017. godine se navodi da se pripitomljavanje dogodilo prije 20.000 do 40.000 godina.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...