Američki kutak
33

U Sarajevu predavanje povodom lansiranja NASA-inog rovera na Mars

B. R.
Foto: Američki kutak Sarajevo
Foto: Američki kutak Sarajevo
Američki kutak u Sarajevu organizovat će besplatno online predavanje na temu "Mars: Od rimskog božanstva do Perseverance rovera". Predavanje je dio serija radioca iz oblasti STEM koje Američki kutak organizuje svake srijede u saradnji sa Astronomskim društvom "Orion".

Predavanje Muhameda Muminovića na spomenutu temu zakazano je za 29. juli sa početkom u 19 sati. Kako je saopćeno, predavanje će ujedno biti i promocija velikog NASA-inog događaja koji je najavljen za kraj jula, a to je lansiranje rovera "Perseverance" na Mars.

Američka svemirska agencija (NASA) planira ovu misiju već godinama, a važnost misije je velika - utvrđivanje postojanja života na Marsu. Testiranje rovera još uvijek traje, a mnogi uslovi moraju biti ispunjeni kako bi rover uspješno došao na svoje odredište - krater Jezero na Marsu, koji je ime dobio po bh. gradiću Jezero, na rijeci Plivi, podsjetili su iz Američkog kutka.

Predavač Muhamed Muminović, koji će na ovom predavanju govoriti o Crvenom planetu, je, kako je navedeno, doajen astronomije u bivšoj Jugoslaviji, utemeljitelj bosanskohercegovačke astronomije i graditelj Astronomskog opservatorija u Sarajevu a sa desetinama objavljenih knjiga i priručnika iz oblasti astronomije i mnogobrojnih stručnih i naučnih radova smatra se najplodnijim autorom ove oblasti na prostoru bivše Jugoslavije.

Američki kutak Sarajevo, skupa sa ostalim članovima, velike porodice Američkih kutaka u Bosni i Hercegovini i Timom za civilno vojnu podršku pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini želi da, kako je istaknuto, podigne svijest o važnosti ove NASA-ine misije kao i važnost interesa mladih za STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics).

Sve informacije o ovoj i svim ostalim aktivnostima koje organizuje Američki kutak Sarajevo, kao i pristupne podatke za najavljeno predavanje možete potražiti na Facebook stranici American Corner Sarajevo, Instagram profilu ili putem e-mail adrese [email protected], saopćeno je iz Američkog kutka u Sarajevu.