{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu organizovano javno posmatranje pomračenja Sunca, pojavu ne gledajte bez zaštite

19.3.2015. u 10:30
494
114
U Sarajevu organizovano javno posmatranje pomračenja Sunca, pojavu ne gledajte bez zaštite
494
Prvo veliko pomračenje Sunca još od 1999. godine desit će se sutra ujutru, a iz Bosne i Hercegovine moći će se posmatrati tek parcijalno.
Foto: AFP
Foto: AFP


Veći dio Evrope moći će uživati u izuzetno rijetkom astronomskom fenomenu, ali samo stanovnici krajnjeg sjevera kontinenta moći će posmatrati stopostotno pomračenje. Sjever Britanije, Farska Ostrva i skandinavske zemlje pripremaju se za izuzetno zanimljiv spektakl.

Naime, nedugo nakon izlaska Sunce će biti u potpunosti sakriveno Mjesečevim diskom, tako da će sjever kontinenta sutra doživjeti "dva jutra“. Kontakt diskova očekuje se u 8:41 po našem vremenu, a u Bosni i Hercegovini pomračenje će se moći posmatrati nekih 50-ak minuta poslije.

Mapa pomračenja
Mapa pomračenja


Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva će povodom ovog posebnog događaja organizovati javno posmatranje pomračenja od 9 sati. Posmatranje će se održati u Skejt Parku u Kranjčevićevoj ulici, a trajat će do 12 sati.

“Prvi kontakt mjesečevog diska sa Suncem će biti u 9:35 sati. Maksimalno će biti zaklonjeno 50 posto Sunca i to u 10:43. Završetak pomračenja je u 11:54“, rečeno je iz Oriona.

Interesantno je da će za vrijeme ovog pomračenja Mjesec biti u perigeju, tj. najbliži Zemlji.

Ne gledajte pojavu bez zaštite (Foto: AFP)
Ne gledajte pojavu bez zaštite (Foto: AFP)


Građanima se ne preporučuje direktno posmatranje ove pojave jer može doći do značajnog oštećenja vida. Za posmatranje je potrebna zaštita kao što su naočale za varenje (broj 14), aluminizovani majlar, posebne naočale (ne sunčane) i teleskopi sa posebnim filterima.

Naredno veće pomračenje Sunca iz BiH će biti vidljivo 2027. godine, a u posljednjih 500 godina sa naših prostora moglo se posmatrati blizu 150 parcijalnih i potpunih pomračenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: