Nauka
246

Ovako je izgledao vrhunac pomračenja Sunca u Sarajevu

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na nebu iznad Bosne i Hercegovine danas je u 10:43 zabilježeno maksimalno pomračenje Sunca.

Kao što je i najavljeno, za vrijeme maksimalnog pomračenja preklapanje Sunca i Mjeseca iznosilo je blizu 55 posto, a najveći zaljubljenici u astronomiju ovu rijetku pojavu mogli su posmatrati u Skejt Parku u Sarajevu.

Posmatranju je prisustvovalo stotinjak građana glavnog grada BiH koji su kroz nekoliko teleskopa na siguran način mogli uživati u nesvakidašnjem prizoru.

Posmatranju su prisustvovali učenici nekoliko razreda sarajevskih osnovnih škola, a veći dio učenika pomračenje je posmatralo prvi put u životu.

"Volio bih da pomračenje mogu gledati golim okom, ali nam je objašnjeno da ne smijemo. Ja stojim u redu za teleskop po drugi put jer je ovo stvarno zanimljivo. I dan je postao 'tamniji'", rekao je za Klix.ba jedan od znatiželjnih učenika.

Posmatranje je organizovalo Astronomsko društvo Orion, a predstavnici su izrazili žaljenje što zbog finansijskih razloga nisu mogli osigurati posebne naočale za bezopasno posmatranje.

Nažalost, Bosna i Hercegovina svjedočila je samo parcijalnom pomračenju, dok je krajnji sjever Evrope mogao posmatrati putpuno zaklonjeno Sunce. Sljedeće veće pomračenje očekuje se u augustu 2027. godine.