{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U narednih sto godina srest ćemo se s vanzemaljicma

16.7.2012. u 16:23
31
59
U narednih sto godina srest ćemo se s vanzemaljicma
31
U narednih sto godina srest ćemo se s vanzemaljicma
Stephen Hawking
Naučnici predviđaju da će ljudi u narednih 100 godina ostvariti kontakt sa vanzemaljskim bićima. Međutim, naučnici također vjeruju da bi se sve svjetske vlade trebale početi pripremati za eventualni susret.
"Ja čvrsto vjerujem da ćemo do kraja stoljeća dobiti znakove o životu, možda čak i inteligentnom životu, na drugim planetama. Koliko smo spremni na to? Znamo li kako ćemo im prići? Hoćemo li ih staviti u zoološki vrt ili ćemo ih pojesti? Ili ćemo im poslati vojnike da im donesu demokratiju?", kazala je Jocelyn Bell Burnell na otvorenom forumu u Dublinu.

Naučnici imaju različita mišljenja kada je u pitanju otkrivanje naše pozicije u svemiru i drugim svjetovima. Neki čak vjeruju da, ukoliko ukažemo na naše prisustvo nekim neprijateljskim i agresivnim vanzemaljcima, rizikujemo invaziju i kraj života na Zemlji onakvog kakvog poznajemo. Ukoliko oni imaju tehnologiju pomoću koje mogu doći do nas, bilo kakva odbrana koju mi imamo neće biti dovoljna.

Fizičar Stephen Hawking, koji je veliki zagovornik ideje o izolaciji i izbjegavanju kontakta, je upozorio da bi vanzemaljci mogli doći i odnijeti sve resurse sa Zemlje.
"Dovoljno je da pogledamo sebe i da odmah znamo kako se inteligentni život u svemiru može razviti u nešto što ne želimo da sretnemo. Ukoliko nas vanzemaljci posjete, to će biti kao kada je Kolumbo došao u Ameriku, a znamo kako se ta priča završila za domorodačko stanovništvo", kazao je Hawking.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: