Star 70 miliona godina
1

U Kini pronađen rijedak fosil dinosaura sklupčanog u jajetu

N. V.
Foto: Twitter/@FionMaWS
Foto: Twitter/@FionMaWS
U Kini je pronađen fosil dinosaura star 70 miliona godina. Specifičan je po tome što je sklupčan u jajetu.

Otkriće fosila malog dinosaura savršeno sklupčanog u jajetu moglo bi pomoći u shvatanju poveznice između dinosaura i ptica.

"Kosti beba dinosaura male su i krhke te se tako vrlo rijetko fosiliziraju - ovo je zbilja rijetko. To je nevjerovatan primjerak. Radim na ovome već 25 godina i još nisam vidjela nešto slično", rekla je Darla Zelenitsky, vanredna profesorica na Odjelu za geoznanost Sveučilišta u Calgaryju.

Dodala je kako se malo zna o tome šta se događalo u jajetu dinosaura prije no što se izlegne, baš zbog toga što postoji malo embrionalnih kostura, osobito onih koji su potpuni i sačuvani.

Jaje je dugačko oko 17 centimetara, a dužina dinosaura, koji je bio sklupčan u jajetu, procijenjena je na 27 centimetara. Znanstvenici vjeruju da je puna odrasla veličina tog dinosaura od 2 do 3 metra.

Znanstvenici iz Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade proučavali su položaje Baby Yinglianga, kako je nazvan fosil, i drugih prethodno pronađenih embrija oviraptora. Zaključili su da su se dinosauri kretali i mijenjali poze prije nego što su se izlegli na način sličan ptićima.