Pronađeni novčići
29

U Grčkoj otkrivena prodavnica vina stara 1.600 godina, vjerovatno uništena u zemljotresu

F. H.
Foto: Livescience
Foto: Livescience
Arheolozi u Grčkoj otkrili su 1.600 godina staru vinoteku koja je uništena i napuštena nakon "iznenadnog događaja", vjerovatno potresa ili rušenja zgrade, ostavivši razbijene posude i 60 novčića razbacane po podu, prema novom istraživanju.

Trgovina je radila u vrijeme kada je Rimsko Carstvo kontrolisalo regiju. Pronađen je u drevnom gradu Sikyon, koji se također piše Sicyon, koji se nalazi na sjevernoj obali Peloponeza u južnoj Grčkoj. Unutar vinoteke arheolozi su pronašli razbacane novčiće, kao i ostatke mramornih ploča te posude od bronce, stakla i keramike.

Vinoteka je pronađena na sjevernom kraju kompleksa koji je imao niz radionica koje su sadržavale peći i instalacije koje su se koristile za prešanje grožđa ili maslina, istaknuli su arheolozi u radu koji su predstavili na godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike, koji je održan 4-7 januara u Chicagu.

"Nažalost, nemamo nikakve izravne dokaze o vrstama vina koja su se možda prodavala. Imamo neke dokaze o sjemenkama grožđa (Vitis vinifera), ali trenutno ne možemo reći ništa konkretnije od toga", rekao je Scott Gallimore, vanredni profesor arheologije na Univerzitetu Wilfrid Laurier u Kanadi, koji je napisao članak zajedno s Martinom Wellsom, vanrednim profesorom klasike na Austin Collegeu.

Osim vina, u dućanu su se možda prodavali i drugi artikli, primjerice maslinovo ulje. Većina novčića datira iz vremena vladavine Konstancija II., od 337. do 361. godine, a posljednji novčić iskovan je negdje između 355. i 361. godine, rekao je Gallimore za Live Science.

Čini se da je vinoteka pretrpjela "iznenadni događaj" koji je rezultirao njenim uništenjem i napuštanjem, rekao je Gallimore. 60 bronzanih novčića pronađenih u podu su iz posljednjih trenutaka radnje.

"Svi novčići su pronađeni na podu trgovine, razbacani po prostoru. Čini se da ovo ukazuje na to da su držani zajedno kao neka vrsta grupe, bilo u keramičkoj posudi ili nekoj vrsti vrećice. Kada je trgovina uništena, čini se da je ta posuda pala na pod i rasula novčiće. Nismo sigurni o kakvoj se vrsti događaja radilo - možda potresu ili mogućem urušavanju krova zbog okolišnih uvjeta, poput previše padavina. Nakon uništenja ljudi su bacili u ostatke i sediment,ali nije učinjen nikakav napor da se izvuče bilo što iz njih", rekao je Gallimore

Čini se da je kompleks čiji je dućan dio bio napušten početkom petog stoljeća, vjerojatno u vrijeme događaja.