Vrijedan nalaz
33

U Francuskoj pronađen kamen s uklesanim motivom konja starim 12.000 godina

Klix.ba
Foto: Denis Gliksman/Inrap
Foto: Denis Gliksman/Inrap
Kamen, za koji se vjeruje da je star oko 12.000 godina i na kojem su uklesani motivi koji podsjećaju na konja i druge životinje, otkriven je u Francuskoj.

Ovaj vrijedni nalaz arheologa koji su iskopavali lokalitet u oblasti Angouleme, sjeverno od Bordeauxa, opisan je kao "izuzetan".

Motivi su uklesani na obje strane kamena, kažu stručnjaci iz Nacionalnog arheološkog istraživačkog instituta (Inrap).

Kamen je pronađen tokom rada na "drevnom lovištu" u blizini stanice Angouleme. Paleolitska kamena ploča, za koju se kaže da je duga oko 25, široka 18 i debela 3 centimetra, kombinira geometrijske i figurativne motive, rekli su iz Inrapa.

Foto: Denis Gliksman/Inrap
Foto: Denis Gliksman/Inrap

Prema navodima istraživača, najvidljivija gravura je konj bez glave, koji pokriva najmanje polovinu površine kamena na jednoj strani, javlja BBC.

"Noge i kopita su vjerodostojno prikazani. Dvije druge životinje, za koje se smatra da bi mogle biti jelen i još jedan konj, također su urezane", stoji na službenoj web stranici navedenog instituta.

Osim ovog dragocjenog otkrića, na ovom lokalitetu pronađeno je još nekoliko važnih arheoloških artefakata koji će biti predstavljeni na lokalnoj izložbi od 14. do 16. juna.