Nauka
52

U Egiptu otkrivena grobnica dosad nepoznate kraljice

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Češki arheolozi u Egiptu su pronašli grobnicu dosad nepoznate kraljice Kentakus III.

Arheološka istraživanja rađena na lokaciji Abu Sir jugozapadno od glavnog grada Kaira vršio je češki Institut za egiptologiju u saradnji sa egipatskim  Ministarstvom za kulturno-historijske spomenike. 

Na toj lokaciji nalazi se nekoliko piramida koje pripadaju faranonima iz 5. dinastije. Pretpostavlja se da je kraljica Kentakus III vladala prije 4500 godina. Bila je supruga jednog od faraona iz 5. dinastije. 

Vijest o pronalasku grobnice kraljice Kentakus III potvrdio je i egipatski ministar za kulturno-historijske spomenike Memduh ed-Demat.

Direktor češkog Instituta za egiptologiju Miroslav Barta istakao da je pored grobnice kraljice, koja je živjela u periodu od 2489. godine p.n.e do 2345. godine p.n.e, pronađeno je i nekoliko članova dinastije za koje se do sada nije znalo. Barta je najavio da će pokrenuti istraživanja porodičnog stabla kraljice Kentakus III. 

Ovaj pronalazak će omogućiti detaljnije istraživanje egipatske 5. dinastije, koja je zajedno sa 4. vladarskom dinastijom bila pokretač izgradnje piramida.