NASA
0

U četvrtak dokaz o postojanju života na Saturnovom mjesecu

SRNA
Spekuliše se da će predstavnici NASA-e u četvrtak u svom sjedištu u Washingtonu i zvanično potvrditi da su pronađeni dokazi postojanja života na jednom od Saturnovih mjeseca!

Saopštenje iz NASA-e i najava press konferencije izazvali su ogromnu pažnju, a detalji se čuvaju u strogoj tajnosti.

Najveći od svih Saturnovih  mjeseca je Titan, koji jedini uz Zemlju u našem solarnom sistemu ima gustu atmosferu i od ranije postoje teorije da je život na njemu moguć, iako temperatura na površini iznosi - 180 stepeni Celzijusa. 

Navodno, na Titanu postoje procesi koji ukazuju na postojanje primitivnih oblika života kao što su mikrobi, a prema mišljenju naučnika, prisustvo vodonika u atmosferi daje nadu da je život na Titanu možda moguć. 

Takođe, prije nekoliko dana  objavljeno je da je u ekosferi, tankom atmosferskom sloju drugog Saturnovog mjeseca Reje, pronađen kiseonik, što je prvi takav potvrđen nalaz kada se radi o planetama koje se nalaze u Zemljinom solarnom sistemu. Utvrđeno je i postojanje ugljen-dioksida. 

Prije nekoliko mjeseci sonda “Kasini” je na Saturnovom mjesecu Enceladus pronašla dokaze o postojanju tečne vode ispod površine a detektovani su i drugi faktori neophodni za život kao što su izvor toplote koji vodu drži u tečnom stanju (na Enceladusu postoje aktivni vulkani) i ugljenik. 

Astrobiologija je studija o porijeklu, evoluciji, distribuciji i budućnosti života u svemiru i predstavlja multidisciplinarno polje potrage za nastanjivim sistemima u našem solarnom sistemu kao i planetama sa uslovima za život van Zemljinog solarnog sistema. 
Tri glavna pitanja kojima se bavi astrobiologija su: Kako nastaje i evoluira život? Da li postoji život van Zemlje i kako se on može otkriti? Kakva je budućnost života na Zemlji i u svemiru?