Nauka
45

Tvrdnja britanske naučnice: Dinosaure je moguće vratiti u život

Klix.ba
Biohemičarka sa britanskog Univerziteta Oxford Alison Wollard tvrdi da bi se dinosauri mogli vratiti u život, i to kroz DNK ptica.

Ona smatra kako bi naučnici utvrđivanjem i izmjenom određenih gena pronađenih u DNK modernih ptica, trebali biti u mogućnosti da naprave "dizajn" genoma prahistorijskog stvorenja.

"Znamo da su ptice direktni potomci dinosaura, što dokazuju i pronađeni fosili, koji ukazuju na prelaz između pojedinih dinosaura i današnjih ptica. Ova evolucija znači da duboko u DNK-u današnjih ptica postoje isključeni geni koji kontrolišu osobine koje su imali dinosauri. To upućuje na to da možemo napraviti svojevrsnu deevoluciju i vratiti dinosaure u život", smatra Wollard, prenosi Telegraph.

Dodaje kako sve životinje i biljke dijele zajedničke pretke koji su živjeli prije 1,6 milijardi godina, te da je deevolucija itekako moguća. Najveći dio posla bio bi, dakle, u dizajnu genoma koji bi bio stvoren kombinacijom miliona kratkih fragmenata nukleinskih kiselina, slično kao kod slaganja slagalice, što i nije jednostavan posao.