{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trinaestogodišnji genije u učionici izgradio nuklearni reaktor

6.3.2014. u 17:59
32
33
Trinaestogodišnji genije u učionici izgradio nuklearni reaktor
32
 
Svi školski eksperimenti sa sobom nose dozu opasnosti, ali kada je 13-godišnji Jamie Edwards direktora svoje škole obavijestio da usred svoje učionice planira izgraditi nuklearni reaktor, pitao ga je: "Hoće li to raznijeti školu?".
Nasreću i zahvaljujući znanju malog genijalca ovaj eksperiment je protekao sasvim sigurno, uz Jamiejevo obećanje da će biti upravo tako.

Time je ovaj učenik škole u Lancashireu u Engleskoj postao najmlađa osoba na svijetu koja je uspjela izgraditi nuklearni reaktor. Nadmašio je i 14-godišnjeg Amerikanca Taylora Wilsona koji je držao rekord kao najmlađi genije u ovom području od 2008. godine.

Jamie je nakon uspjeha rekao: "Ovo je sjajno dostignuće. To je zaista zapanjujuće. Teško mogu da povjerujem, a svi moji prijatelji misle da sam lud".

Mladi Britanac kaže da je od djetinjstva oduševljen radijacijom i da je od džeparca jednom prilikom kupio Geigerov brojač. Nakon što je direktor škole pristao da mu pomogne, skupili su neophodnih 3.000 funti i napornim radom uspostavili reaktor pod budnim okom stručnjaka koji su brinuli za sigurnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: