Istraživanje 20 naučnih timova
0

Topljenje leda za 20 godina podignulo nivo mora 11 mm

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Prema rezultatima najtačnije i najdetaljnije analize ikada urađene, topljenje polarnih ledenih ploha je tokom posljednje dvije decenije uzrokovalo porast nivoa mora od 11 milimetara.

Više od 20 polarnih istraživačkih timova se ujedinilo kako bi dali detaljne procjene stanja leda na Grenlandu i Antarktiku. Sve do sada su različita mjerenja davala širok opseg procjena sa velikim nesigurnostima.

Polarni led ima nevjerovatan kapacitet za uzrokovanje velikog podizanja nivoa mora, što bi imalo katastrofalne posljedice za priobalna područja i zajednice širom svijeta. Međutim, sama udaljenost i količina ledenih ploha čini precizna mjerenja velikim izazovom čak i za satelite koji moraju razlikovati snijeg od leda.

Nove procjene pokazuju da je od 1992. godine topljenje leda uzrokovalo približno petinu globalnog porasta nivoa mora.

Ovo istraživanje su podržale američka i evropska svemirska agencija. Prikupljene informacije sa satelita su predstavljale nadmorsku visinu površine pokrivene ledom, tok glečera i gravitacijske efekte mase leda.

Rezultati su pokazali da je najveća ledena ploha, ona na istoku Antraktika, povećala svoju masu u između 1992. i 2011. godine zahvaljujući obilnim padavinama. Međutim, Grenland, zapad Antraktika i Antarktički poluotok gube masu u većoj količini nego što istok Antarktika dobija. Samo Grenland sada ima skoro pet puta veći gubitak mase nego što je imao 1992. godine, prenosi BBC.

"Do sada smo imali 30 do 40 različitih procjena o tome kako se mijenjaju ledene plohe. Sada nam je jasno da su ljudi uvijek željeli čuti samo jedan broj koji će im pokazati kakva je promjena u pitanju. Zbog toga smo okupili sve timove i napravili jedinstvenu procjenu koja je mnogo preciznija od svih dosadašnjih", rekao je profesor Andrew Shepherd, vođa istraživanja sa Univerziteta u Leedsu.