Nadareni učenici
510

To je BiH: Svakog vikenda matematičari iz Banje Luke, Tuzle i Mostara dolaze na časove u Sarajevo

M. N.
Učesnici Internacionalne matematičke olimpijade
Učesnici Internacionalne matematičke olimpijade
Škola matematike za nadarene učenike u Sarajevu može se pohvaliti kao jedno od rijetkih mjesta koje okuplja nadarenu djecu iz cijele Bosne i Hercegovine i osim što ih priprema za matematička takmičenja, uči ih suživotu i zajedničkim vrijednostima.

Školu realizuje Udruženje matematičara Kantona Sarajevo u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA. Svakog vikenda iz Banje Luke, gradova Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i drugih, učenici dolaze u Sarajevo kako bi poboljšali svoje znanje i družili se. Ovo mjesto najbolji je primjer da država ostaje na mladima koji ne prepoznaju podjele. Spojilo ih je znanje i borba za bolje sutra.

Koordinator Škole matematike za nadarene učenike Admir Beširević kazao je kako predavanja organizuju četvrtu godinu zaredom, a da svake godine bilježe sve veći broj učenika iz ciejle BiH. Ove godine upisano ih je više od 150.

"Učenici dolaze iz svih krajeva BiH i to je ogromna žrtva kada su učenici spremni svaki vikend da dođu u Sarajevo kako bi slušali o matematici. Jako smo ponosni na naše učenike jer su osvojili brojne medalje na međunarodnim takmičenjima. Svi federalni prvaci i većina iz RS-a su pohađali našu Školu matematike. Učenici ovdje mogu upoznati svoje vršnjake iz cijele BiH koji su istih interesovanja jer se u svojim razredima obično osjećaju kao 'uljezi'", rekao je Beširević.


S učenicima rade višenagrađivani nastavnici, ali i studenti PMF-a, a njihovi učenici upisani su na prestižne regionalne i svjetske fakultete te dijele svoje znanje u ovoj Školi i na kampovima matematike. Za tri godine, koliko Škola postoji, njihovi učenici osvojili su 41 od ukupno 42 medalje koje je BiH osvojila na međunarodnim takmičenjima. Osam ih je sa Internacionalne matematičke olimpijade, 15 sa Balkanske matematičke olimpijade, devet sa Evropske matematičke olimpijade i devet sa Juniorske balkanske matematičke olimpijade.

Učenici ističu kako jeste naporno putovati nekoliko sati kako bi došli do Sarajeva, ali da im nije teško jer znaju da se znanje i druženje koje ovdje dobiju isplati. Mirko Dimitrić dolazi svakog vikenda iz Banje Luke. Ustaje u četiri ili pet sati ujutro i nerijetko dolazi autobusom ili vozom. Pobjednik je Ljetnog kampa za nadarene matematičare 2018. godine.

"Osim što bez kampova i ove Škole ne bih bio ni upola dobar matematičar kao sada, na svim tim kampovima upoznao sam ljude koje smatram najbližim prijateljima i mislim da je to možda važnije od ovog prvog dijela", rekao je Dimitrić.

Mapa gradova iz kojih dolaze učenici koji pohađaju Školu matematike
Mapa gradova iz kojih dolaze učenici koji pohađaju Školu matematike

Najmlađi osvajač srebrene medalje na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi Boris Stanković iz Sarajeva, kazao je kako su kampovi i Škola matematike dosta utjecali na njegov razvoj i oblikovali ga kao osobu i matematičara.

"U osnovnoj školi nisam posebno volio matematiku sve dok nisam krenuo na kampove i spoznao ljepote takmičarske matematike koja je mnogo više od običnih šablonskih zadataka koje radimo u školi. Upoznao sam brojne prijatelje i ljude sličnih interesovanje i trenutno sve osobe koje su mi najvažnije u životu sam upoznao na kampu", rekao je Stanković. Esma Mašić je osvojila bronzanu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke 2019. godine. Iz Sarajeva je i s mnogo ljubavi dolazi na časove.

"Ovdje se rade takmičarski zadaci koji su drugačiji do redovne nastave jer zahtijevaju veći logiku i kreativnost. Povećali su moje ljubav prema matematici i dali priliku da upoznam ljude sličnih interesa", kazala je Mašić.

Dejan Stanković osvojio je bronzanu medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi 2018. godine. Svakog vikenda dolazi iz Foče u Sarajevo.

"Matematika mi je bila zanimljiva i ništa više od toga. Tek kada sam krenuo u ovu školu i počeo da se bavim ozbiljnijom matematikom i ići na kampove, zavolio sam je i počeo se ozbiljnije baviti time. Mnogo mi je pomoglo u svemu", rekao je Stanković.

Naporni rad i trud predavača Škole matematike za nadarene učenike prepoznalo je i Ministarstvo obrazovanja KS koje je pomoglo finansijski udruženje, odnosno učenike na način da najbolje učenika nagradi i budu oslobođeni troškova.