Nova saznanja
3

Tim naučnika otkrio minijaturne crne rupe

I. P.
Naučnici koji proučavaju nebeska tijela u Mliječnom putu otkrili su i klasificirali novi tip crnih rupa. One su znatno manje od do danas poznatih dimenzija ovih razornih divova, pa i manje od onih za koje se mislilo da su minijaturne.

Naučnici su otkriće objavili u uglednom listu "Science", a do njega su došli tokom svojevrsnog "popisa stanovništva" crnih rupa u našoj galaksiji.

"Postoji cijela jedna populacija koju tek treba da istražimo u našem pohodu na crne rupe", rekao je astronom Todd Thompson, vođa tima istraživača i profesor na Univerzitetu Ohio State.

Crne rupe nastaju od umrlih zvijezda, a nakon što one eksplodiraju i kolabiraju kreirajući tijelo sa izuzetno jakom gravitacijom kojoj ne može pobjeći ni svjetlost. Neke crne rupe su locirane u centrima galaksija i čine svojevrsni motor cijele galaksije, a neke su rođene u drugim dijelovima ovih masivnih skupova zvijezda.

Ipak, nisu sve mrtve zvijezde postale crne rupe, neke su postale neutronske zvijezde. Ove dvije grupe tijela koji nastaju smrću zvijezda u fokusu su naučnika. Ipak, čini se da su nešto propustili.

Do nedavno se mislilo da crne rupe variraju u veličini i masi od tijela koja su četiri ili pet puta veća od našeg Sunca pa do enormnih tijela koja su 30 (pa i više) puta veća od našeg Sunca.

Ipak, naučnici sada kažu da su uočene crne rupe koje su 3,3 puta veće od našeg Sunca, do nedavno najmanja uočena crna rupa bila je 3,8 puta veća od Sunca.

Ovo je također zanimljivo zbog činjenice da se ove minijaturne crne rupe nalaze na "prelazu" sa neutronskih zvijezda čija je veličine oko 2,5 puta veće od Sunca.