Nauka
0

Televizija ometa razvoj govora kod djece

Sarajevo-x.com
Gotovo četvrtina dječaka i jedna od sedam djevojčica ima problema s razvojem govora jer hiljade domaćinstava neprestano drži upaljenim TV prijemnik zbog čega je mališanima teško razumjeti govor odraslih koji su oko njih.

Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da 22 posto dječaka i 13 posto djevojčica ima problema u razvoju govora i razumijevanju odraslih osoba.

Studija je pokazala da više od četvrtine porodica ima uključen TV prijemnik većinu vremena ili pak sve vrijeme, te su naučnici izrazili zabrinutost da, djeca iako možda ne gledaju TV, buka koja dolazi iz pozadine onemogućava im da razumiju govor roditelja ili starije braće i sestara.

"Mašine ne mogu naučiti djecu da govore. Potrebno je da roditelji razgovaraju s djecom, pričaju im bajke pred spavanje, pogotovo iz razloga što je u 21. stoljeću govor jedna od najvažnijih vještina. Naše istraživanje je pokazalo da veliki broj djece ima poteškoća u razvijanju i razumijevanju govora, a taj problem se prije svega javlja kod dječaka“, kazala je naučnica Gross, koja je sprovodila ovo istraživanje u Velikoj Britaniji.