Tek je na početku
43

Teleskop James Webb napravio još bolje fotografije svemira

D. B.
Američka svemirska agencija NASA objavila je nove impresivne fotografije svemira koje je napravio njen novi svemirski teleskop James Webb.

NASA je tokom konferencije za medije saopćila novosti o spremnosti teleskopa dok traje njegovo poravnanje, a u tom procesu su načinjene nove sjajne fotografije. Na novoj fotografiji se vidi Veliki Magelanov oblak koji je snimljen Webbovim MIRI instrumentom specijalizovanim za snimanje u srednjem infracrvenom spektru. Riječ je o tesnoj fotografiji spektra koja otkriva dio Velikog Magelanovog oblaka, satelitske galaksije našeg Mliječnog puta koja sadrži gusta zvjezdana polja, a koja će poslužiti za testiranje Webbovih novih mogućnosti.

Nova fotografija je upoređena s fotografijom istog područja koju je snimio NASA-in svemirski teleskop Spitzer svojom infracrvenom kamerom Infrared Array Camera. Spitzer je "penzionisan", ali je bio jedan od prvih koji su napravili fotografije univerzuma visoke rezolucije.

Webbovo primarno ogledalo i poboljšani detektori će naučnicima u budućnosti omogućiti mnogo jasniji pogled na "infracrveno nebo", a to bi moglo značiti nova potencijalna otkrića u astronomiji dubokog svemira.

Kada novi teleskop zvanično započne svoje naučne misije, MIRI instrument će astronomima pomoći da razumiju kako su nastale mlade zvijezde i protoplanetarni sistemi.

Dotad će se pratiti testiranje teleskopa i njegove napredne opreme, a prvi eksperimenti će započeti ovog ljeta. Nakon toga astronomija ubrzati svoj napredak i nastaviti otkrivati historiju svemira.