Premašio očekivanja
24

Teleskop Hubble i nakon 30 godina bilježi impresivna otkrića

D. B.
S obzirom na činjenicu da je trebao poslužiti 10 godina i da je imao niz problema, zaista je teško povjerovati da je svemirski teleskop Hubble napunio 30 godina te da je i dalje jedan od najkorisnijih instrumenata u svemiru.

Kako bi se proslavila velika godišnjica, američka svemirska agencija NASA je objavila 30 fotografija koje je napravio Hubble, a koje su dio Caldwell kataloga. Radi se o kolekciji 109 poznatih astronomskih tijela koja mogu vidjeti astronomi amateri pomoću malih teleskopa.

Jedna od dramatičnijih fotografija je Caldwell 45 ili NGC 5248, koja prikazuje spiralnu galaksiju u konstelaciji Boötes poznatu po prstenastoj strukturi oko njenog jezgra. Ova fotografija, kao i niz drugih u Caldwell katalogu, kompozicija je napravljena pomoću nekoliko Hubbleovih instrumenata uključujući kamera Wide Field Camera 3 i Wide Field and Planetary Camera 2, infracrvenog i ultraljubičastog svjetla.

Zvjezdani katalozi mogu pomoći posmatračima da sami uoče neke od nevjerovatnih objekata.

NASA je produžila radni vijek teleskopa Hubble 2016. godine za pet godina, ali to nije konačan rok.

"Datum Hubbleovog penzionisanja nije određen. On će nastaviti raditi sve dok funkcionišu njegove komponente i dok dobro služi naučnoj zajednici", navodi se na internet stranici Evropske svemirske agencije.