Otkriće njemačkih naučnika
0

'Tekuće drvo' Arboform će zamijeniti plastiku

Sarajevo-x.com
Iako vrlo korisni i ponekad nezamjenjivi u svakodnevnom životu, proizvodi od plastike imaju mnogo negativnih karakteristika kao što je ona da nisu biološki razgradivi, te ona da mogu sadržati toksične i kancerogene supstance štetne po zdravlje.

S obzirom na to da se zalihe supstanci potrebnih za izradu mnogih artikala od plastike u prirodi iscrpljuju, a i da isti proizvodi uveliko zagađuju okoliš jer nisu biorazgradivi, naučnici odavno razmišljaju o idealnoj zamjeni za plastiku.

Norbert Eisenreich, njemački istraživač i hemičar sa svojim timom naučnika je napravio novi spoj kojeg su nazvali Arboform, a Arboform je bukvalno - tekuće drvo, piše Deutsche Welle.

Arboform je derivat lignina, makromolekularnog spoja koji se dobija iz pulpe drveta, i drugih spojeva od kojih se dobija jak i netoksičan materijal koji je idealna alternativa plastici.

Lignin je, kako objašnjavaju naučnici, jedna od tri osnovne komponente drveta, pored celuloze i hemiceluloze, ali se ne upotrebljava u proizvodnji papira. Naime, zbog specifičnih vlakana koje sadrži, lignin se može vezati s smolom u topljivi spoj čijom se obradom kao konačan proizvod dobije savršena zamjena za plastiku.

'Već postoje dijelovi automobila koji se prave od bioplastike, ali još se nije krenulo s proizvodnjom kućanskih aparata i prehrambene ambalaže, no najbitnije je to da se ovaj materijal može reciklirati što je veoma važno za okoliš', zaključuju njemački istraživači.