{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Tekuće drvo' Arboform će zamijeniti plastiku

S
20.1.2009. u 23:30
0
8
'Tekuće drvo' Arboform će zamijeniti plastiku
0
'Tekuće drvo' Arboform će zamijeniti plastiku
Iako vrlo korisni i ponekad nezamjenjivi u svakodnevnom životu, proizvodi od plastike imaju mnogo negativnih karakteristika kao što je ona da nisu biološki razgradivi, te ona da mogu sadržati toksične i kancerogene supstance štetne po zdravlje.
S obzirom na to da se zalihe supstanci potrebnih za izradu mnogih artikala od plastike u prirodi iscrpljuju, a i da isti proizvodi uveliko zagađuju okoliš jer nisu biorazgradivi, naučnici odavno razmišljaju o idealnoj zamjeni za plastiku.

Norbert Eisenreich, njemački istraživač i hemičar sa svojim timom naučnika je napravio novi spoj kojeg su nazvali Arboform, a Arboform je bukvalno - tekuće drvo, piše Deutsche Welle.

Arboform je derivat lignina, makromolekularnog spoja koji se dobija iz pulpe drveta, i drugih spojeva od kojih se dobija jak i netoksičan materijal koji je idealna alternativa plastici.

Lignin je, kako objašnjavaju naučnici, jedna od tri osnovne komponente drveta, pored celuloze i hemiceluloze, ali se ne upotrebljava u proizvodnji papira. Naime, zbog specifičnih vlakana koje sadrži, lignin se može vezati s smolom u topljivi spoj čijom se obradom kao konačan proizvod dobije savršena zamjena za plastiku.

'Već postoje dijelovi automobila koji se prave od bioplastike, ali još se nije krenulo s proizvodnjom kućanskih aparata i prehrambene ambalaže, no najbitnije je to da se ovaj materijal može reciklirati što je veoma važno za okoliš', zaključuju njemački istraživači.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: