Lansiranje za tri do pet godina
0

Švicarski satelit CleanSpace One će očistiti prostor oko Zemlje

Sarajevo-x.com
Švicarski naučnici su u srijedu najavili svoj plan da lansiraju satelit CleanSpace One dizajniran da očisti prostor oko Zemlje od svemirskog otpada, piše Daily Mail.
Satelit će sakupljati otpatke i bacati ih u Zemljinu atmosferu gdje će u potpunosti sagorjeti.

Satelit vrijedan 11 miliona dolara se pravi u Švicarskom svemirskom centru na Federalnom institutu za tehnologiju u Lozani.

Satelit će biti lansiran za tri ili pet godina, njegov je prvi zadatak uhvatiti dva švicarska satelita lansirana 2009. i 2010. godine.

Američka svemirska agencija NASA tvrdi da oko Zemlje kruži oko 500.000 dijelova raketa, pokvarenih satelita i drugog otpada. Otpad putuje brzinom od 28.164 km/h, što predstavlja opasnost od oštećivanja satelita ili svemirskih brodova. Također, sudarom otpada se stvara više fragmenata u Svemiru.

"Veoma je važno obratiti pažnju na otpad i rizik koji on predstavlja", rekao je astronaut i profesor Cladude Nicollier.

Izgradnja satelita znači razvijanje nove tehnologije koja će se pozabaviti sa tri velika problema.

Satelit će moći prilagoditi svoju putanju kako bi uhvatio metu. U tome će mu pomoći ultrakompaktni motor. Satelit također mora uhvatiti i stabilizovati otpad pri velikim brzinama. Naučnici proučavaju kako životinje i biljke hvataju i drže stvari i tu tehniku žele primijeniti za satelit.

CleanSpace One mora sakupljeni otpad donijeti u Zemljinu atmosferu gdje će sagorijeti.

Direktor Švicarskog svemirskog centra, Volker Gass, je rekao da se nada da će u budućnosti moći praviti i prodavati različite satelite dizajnirane da budu što izdržljiviji i da obavljaju slične funkcije poput CleanSpace One satelita.