Star hiljadu godina
3

Svetilište na meksičkom vulkanu u sebi krije "minijaturni model univerzuma"

Klix.ba
Meksički arheolozi kazali su da su iskopali kameno svetište u jezeru koje se nalazi na vulkanu u Mexico Cityju i utvrdili da se radi o "minijaturnom modelu univerzuma".

Nacionalni institut antropologije i historije saopćio je kako je kamen bio u centru prirodnog jezera iznad vulkana Iztaccihualt na 3,9 hiljada metara nadmorske visine.

Istraživači vjeruju da je kamen dizajniran tako da pluta na površini vode, kako bi istakli značaj srednjoameričkog mita o nastanku svijeta u kojem se kaže da je Cipactli (čudovište zemlje) plutalo na drevnim vodama te da su od njegovog tijela nastali nebo i zemlja.

U blizini su pronađeni dekorativni elementi povezani s dugom boga Tlaloca.

"Postojanje tetzacualca u centru prirodnog jezera i optički efekt kada s voda reflektuje odraz strukture ukazuju na to je to mjesto iskonskog vremena i prostora, odnosno 'minijaturni model univerzuma'", kazali su istraživači.

Pretpostavlja se da je ovo bilo mjesto za ritualnu kontrolu vode iz obližnjih izvora koji su navodnjavali jezero te mjesto za izvođenje rituala.

Naučnici kažu da je to dio bazena Nahualac koji se sastoji od dva područja. Prvi i glavni je sezonsko jezero s pravougaonim hramom složenim od kamena bez bilo kojeg tipa cementa i poznat je kao tetzacualco napravljen u predlatinsko doba. Udaljen je 150 metara od novootkrivenog kamenog svetilišta i iznad se nalaze vrela vode.

Vezani članci