Astronauti prelaze u Soyuz
0

Svemirski otpad zaprijetio ISS-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mali komad svemirskog otpada u utorak se opasno približio Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), prisilivši NASA-u da zatraži od troje astronauta da pređu u kapsulu svemirskog broda Soyuz TMA-20, pričvršćenog uz dok ISS-ov modul Rassvet.

Kontrola misije dala je zapovijed za povlačenje u kapsulu Soyuza nakon što je utvrđeno kako nema dovoljno vremena da se orbitalna postaja pomakne dalje od putanje svemirskog otpada, objavila je NASA.

Krhotina, čija je veličina procijenjena na oko 15 cm, potječe od kineskog satelita FENGYUN 1C koji je namjerno uništen 2007. kao dio testiranja projektila.

Predviđeno je da će proći na udaljenosti od 4,5 km, što znači crveni nivo opasnosti, najvišu po kategorizaciji NASA-e.

Oko ISS-a postoji zamišljeni kvadar visine 0,75 km, dužine 15 km i širine 15 km. Ako putanja komada orbitalnog otpada vodi kroz taj kvadar, posadu ISS-a se obavijesti o tome i počinje se izračunavati vjerovatnost sudara.

Posljednji izračuni ostali su u "crvenoj" zoni, pa je posada obaviještena da treba započeti postupak odlaska u sklonište ako krhotina ostane na istoj putanji. Krhotina bi trebala proći uz ISS u utorak, oko 22.21 sati po srednjoevropskom vremenu, a posada ISS-a započet će postupak odlaska u sklonište 90 minuta ranije.

Ako se nivo opasnosti smanji i pređe u "žutu" ili "zelenu" kategoriju, posada se neće morati skloniti u Soyuz, navodi NASA.

Prošlog se petka svemirska stanica morala pomaknuti s putanje jednog komada orbitalnog otpada zaostalog od sudara dvaju satelita 2009. godine.

Oko Zemlje kruži oko 12.500 komada svemirskog otpada, računajući samo veće komade koje je moguće pratiti. Taj otpad predstavlja sve veći problem u orbiti zbog opasnosti od sudara i uništavanja svemirskih letjelica. Krećući se brzinom od 8 km u sekundi i krhotina od nekoliko centimetara može napraviti ozbiljnu štetu.

Tri člana posade su Dmitrij Kondratjev, ruski zapovjednik ISS-a, te Amerikanka Catherine Coleman i Talijan Paolo Nespoli.

Na putu za ISS su nova tri člana posade, Amerikanac Ron Garan te Rusi Andrej Borisenko i Aleksander Samokutajev, koji su u ponedjeljak poletjeli iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu s ruskim svemirskim brodom Soyuz TMA-21.

Posljednji put je posada ISS-a našla utočište u Soyuzu 2009. godine, također zbog bliskog susreta sa svemirskim otpadom.

Vezani članci